Szükségből vállalnának külföldön munkát a végzős brit fiatalok Felsőoktatás
Edupress

Szükségből vállalnának külföldön munkát a végzős brit fiatalok

Egy, a diákokat és a munkaadókat összehozó brit honlap, a studentgems.com felméréséből kiderült, hogy a végzős brit hallgatók 34 százaléka külföldön is keresne magának állást - írja a Népszabadság. Ennek oka, hogy csak az egyetemisták ötöde talál magának olyan állást Nagy Britanniában, ami megfelelne vágyainak. A válaszadó hallgatók háromnegyede a csökkenő munkaerő-piaci lehetőségek és a diplomás munkanélkülség növekedése miatt döntene a külföldi munkavállalás mellett.

A felmérést végző portál adatai szerint azok a végzős hallgatók, akik vállalkoznának külföldi munkavállalásra, nem önszántukból hagynák el az országot, hanem kényszerből. Háromnegyedük a hazai lehetőségek drasztikus beszűkülésével, és a diplomás munkanélküliség növekedésével magyarázza a külföldi munkavállalás lehetőségét.

A felmérés eredményét támasztja alá továbbá, hogy a végzősök átlagosan 20-30 munkahelyre adják be a jelentkezésüket, ennek ellenére a személyes meghallgatásig csak öt esetben jutnak el. A helyzeten ront az is, hogy a sikertelen állásinterjút követően csak a munkaadók 41 százaléka értesíti a pályázó egyetemistákat, hogy nem nyerték el az állást. A felmérés rámutat továbbá, hogy a sikeresen elhelyezkedők mindössze ötöde számolt be arról, hogy az vágyainak és karrierálmainak megfelelő munkalehetőséget jelent. Azt, hogy ez fontos szempont a végzősök számára mutatja, hogy a válaszadók 78 százaléka lenne hajlandó munkát vállalni külföldön, elsősorban Európában, hogy megvalósítsa álmait.

Sue Harrison, az álláskereső honlap társalapítója szerint már az is komoly gondot okozhat pár éven belül a brit munkaerőpiac számára, ha a külföldi munkát is megpályázó végzősök legalább fele elhagyja majd a hazáját. Harrison a megoldást abban látja, hogy a kudarcélményt jelentő elutasítások kezelésére, ha a diákok nem az egyetemi éveik végére hagyják az álláskeresést. Úgy véli, hogy előnyösebb lenne számukra, ha már az egyetem évei alatt folyamatosan nagy hangsúlyt fordítanának a kapcsolatépítésre, és a lehetőségek kiaknázására. Az álláskereső honlap társalapítója a tapasztalatszerzése pedig az alkalmi munkavállalást ajánlja, hogy könnyebben menjen az ideális munkahely megtalálása, lehetőleg Nagy Britanniában.


edupress
Hirdetés