Taroltak a világversenyen a BME-s hallgatók, ezüstérmet szereztek Felsőoktatás
Eduline

Taroltak a világversenyen a BME-s hallgatók, ezüstérmet szereztek

A világ második legjobbja lett a műegyetemi mérnökhallgatók robotkészítő csapata a World Robot Olympiad Costa Rica-i döntőjében - írja az egyetem.

Az autonóm robotok versenyén minden évben új témát hirdetnek meg a mérnökszakos hallgatók számára. Az idei szezon témája az egyetemisták kategóriájában a tetris játék volt: az összetett mérnöki kihívásban a nevezőknek egy olyan, 45cmx45cmx45cm nagyságú önjáró robotot kellett megtervezniük és megépíteniük, amely önállóan képes a tetris nevű logikai játék végrehajtására - közli a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a honlapján.

A robotnak „önállóan” kellett végrehajtania a küldetését: a csapattagok semmilyen formában nem avatkozhattak be vagy segíthették a szerkezet működését.

„Az idő volt a legnagyobb ellenségünk az éles helyzetekben” – elevenítették fel emlékeiket a műegyetemi mérnökhallgatók, akik meséltek arról is, hogy a nemzeti forduló után elhatározták: mindössze néhány hét alatt javítanak a robot teljesítményén és stabilitásán: hatékonyabb módszert választanak, ehhez pedig újratervezik a vezérlőprogramot és átépítik a szerkezet vázát.

„A hazai versenyen még egyesével vettük fel az építőelemeket, ám a döntőre úgy készültünk, hogy a robotunk előbb a 16 tetris elemből álló nagy kocka rétegeit egyben felvéve úgy helyezze el azokat a pályán, hogy logikailag csoportosíthassuk a darabokat az összeillesztés előtt” – ismertették stratégiájukat. A döntőben nyújtott teljesítmény Thaiföld mögött a második helyre volt elegendő, ami a verseny történetében az eddigi legjobb magyar eredmény. 

Melyik a legszebb budapesti egyetemi épület? Indul a szavazás

Szerintetek melyik a legszebb budapesti egyetemi épület? Az egykori Fővámpalota, amelyben ma a Budapesti Corvinus Egyetem működik? Vagy a Műegyetem hatalmas főépülete, esetleg a lenyűgöző belső tereiről híres Zeneakadémia? Szavazzatok!

Hirdetés