Milyen lehetőségeket kínálnak a legnépszerűbb szakok diplomái? Felsőoktatás
Eduline

Milyen lehetőségeket kínálnak a legnépszerűbb szakok diplomái?

Megnéztük, hogy kutatási adatok szerint mire számíthattok, ha a legnépszerűbb szakokon szereztek diplomát.

Végzősök vagytok, de még nem tudjátok, hogy hova jelentkeznétek? Vagy esetleg most kezdtétek az egyetemet, de még nem vagytok benne biztosak, hogy mit fogtok csinálni a diploma után? Megnéztük, hogy mire lehet számítani a legfrissebb kutatási adatok alapján a legnépszerűbb szakok diplomáival.

Még áprilisban megírtuk, hogy melyik volt a tíz legnépszerűbb szak az idei felvételin. Most utánajártunk, hogy mire számíthatnak azok, akik az első öt legnépszerűbb szak valamelyikén végeznek majd.

Az idei felvételin a legnépszerűbb szak a gazdálkodási és menedzsment volt. A legfrissebb felmérés szerint, ami a 2015/2016-ban végzett hallgatókat vizsgálta, 1264-en végeztek ezen a szakon. 51,8 százalékuk dolgozik, az átlag bruttó jövedelem pedig 288 681 forint. A leggyakrabban betöltött munkakörök többek között a könyvelő, a kereskedelmi ügyintéző, számviteli ügyintéző. A végzettek 68,55 százaléka végez diplomás munkát.

A második legnépszerűbb szak a kereskedelem és marketing volt. A kutatás szerint 2015/2016-ban 745-en végeztek ezen a szakon. A végzett hallgatók 56,11 % dolgozik, 77,73 pedig diplomás munkakörben. A leggyakrabban betöltött munkakör a bolti eladó (5113), de itt található még a marketing – és PR ügyintéző, kereskedelmi ügyintéző is. A havi bruttó jövedelem 259 736 forint.

A harmadik a listán a pszichológia szak. 537 hallgató végzett a kutatás időszakában, 79,13 % végez diplomás munkát. 238 393 forint a havi bruttó jövedelem. Elég magas azoknak az aránya, akik továbbtanultak (73,37 %) és igen alacsony azoké, akik dolgoznak és tanulnak is mellette (16,39 %). Az elhelyezkedési idő átlagban 2 hónap a felmérés szerint.

A negyedik a mérnökinformatikus szak. Ezen a szakon 937 hallgató végzett a meghatározott időszakban, 62,65 % dolgozik és 89,78 százalékuk végez diplomás munkát. A bruttó kereset 370 466 forint. A leggyakrabban betöltött munkakör az „egyéb, máshova nem sorolható mérnök”, a szoftverfejlesztő, az alkalmazásprogramozó, a rendszergazda.

Az ötödik legnépszerűbb szak a turizmus-vendéglátás volt. A vizsgált időszakban 1166 diák végzett ezen a szakon. 60,38 % dolgozik, ebből 42,47 % végez diplomás munkát. A havi bruttó jövedelem 219 009 forint. A leggyakrabban betöltött munkakörök között szerepel a kereskedelmi ügyintéző, általános irodai adminisztrátor, recepciós, szállodai recepciós és a pincér is.

Egyetemi támogatások: négy ösztöndíj, amire gólyaként is pályázhattok

Személyesen is és online is egyszerre, de elindult az idei egyetemi tanév is a legtöbb hallgatónak. Összeszedtük, milyen támogatásokra pályázhattok gólyaként (is).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés