#Waldorf

Érettségi-felvételi Eduline

Módosították a 2020-as felvételi rendeletet, november végén tüntetnek a tanárok: a hét hírei röviden

A felvételi rendeletből is kikerült a kötelező középfokú nyelvvizsga követelménye, valószínűleg az új szakképzési törvény elfogadása sincs már messze. A Pedagógusok Szakszervezete november 30-ára tüntetést jelentett be, miközben várják a döntést a béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslatukról. Újabb kérdések merültek föl az alternatív iskolák jövőjével kapcsolatban, az innovációs minisztérium a szülőkön keresztül csökkentené az iskolaelhagyók számát, és fény derült a felnőttek kompetenciáira is. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

Közoktatás Eduline

'Csinálhatnánk egy olyan iskolát, ahova a gyerekek szeretnek járni'

Nagyobb szabadság, kislétszámú osztályok. "Megértőbb", engedékenyebb tanárok és kreativitásukban támogatott diákok. Van, aki rajong az "alternatív iskolákért", és van, akit még azok is irritálnak, akik oda járnak. Cikksorozatunk második része a Waldorf és a Rogers iskolákkal foglalkozik.

Közoktatás Eduline

Középpontban a gyerek – Alternatív nevelésű intézmények Magyarországon

A legtöbben tudunk létezésükről, az elterjedtebb iskolaneveket fel is tudjuk sorolni. És bár sokat finomodott az elmúlt évtizedben, az általános vélekedés róluk mégis valami ilyesmi: az alternatív intézmények egyénieskednek, diákjaik szabadosak és neveletlenek, legtöbbjük pedig csak egy szűk elit számára elérhető. De vajon mi a tényleges igazság? Cikksorozatunk ennek próbál utána járni.