Jövő szeptembertől bezárhatnak az alternatív iskolák? Közoktatás
Eduline

Jövő szeptembertől bezárhatnak az alternatív iskolák?

Bezárhatják az alternatív tanterv szerint működő óvodákat, általános- és középiskolákat, ha elfogadják a Palkovics László innovációs miniszter által kedden benyújtott törvénymódosító javaslatot - írja a 444.hu.

Ha elfogadják az innovációs miniszter javaslatát, amelyet a 444.hu szúrt ki, a nemzeti köznevelésről szóló törvény a következők szerint módosulna: április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kellene kérnie az oktatásért felelős minisztertől, aki egyelőre nem tisztázott szempontok alapján dönthetne arról, hogy az adott intézmény jövő szeptembertől tovább működhet-e. Az eddig megszerzett oktatási engedélyek elvesznek, amelyik iskola pedig nem vesz részt az eljárásban, annak automatikusan be kell zárnia jövőre.  

A módosítás a névleg az új szakképzési törvénytervezet miatt szükséges változásokról szóló törvényjavaslatban szerepel, amelyet Palkovics László kedden nyújtott be az Országgyűlésnek.

A változtatás különösen súlyosan érinti az országosan 45 iskolát és 59 óvodát működtető Waldorf-hálózatot, amely eddig az összes intézményére érvényes alternatív kerettantervet fogadtathatott el a kormánnyal - írja a portál. Most az oktatásért felelős minniszter egyenként dönthetne az iskolák sorsáról. A mozgásteé is kisebb lehet: a Magyar Waldorf Szövetség közleménye szerint semmi sem garantálja, hogy a most működő - az állam által eddig elismert - oktatási modelljük egyáltalán beleférhet-e a szűkített törvényi keretbe.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a szövetség elnöke, Szabó Zoltán júliusban még arról nyilatkozott, hogy az EMMI-ben megnyugtatták, hogy a köznevelési törvény tervezett változtatásai nem érintik majd hátrányosan a waldorfosokat, a módosító javaslatot ugyanakkor most az innovációs miniszter nyújtotta be. A  kormány körüli pletykák szerint lehetséges, hogy a szakképzés és a felsőoktatás után jövőre Palkovics már a közoktatást is megkapja.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szerint velük együtt országosan 80 iskola léte kerülhet veszélybe. Időpontot kértek a minisztérium illetékeseitől, hogy egyeztethessenek a javaslatról - írja 444.hu.

Új alaptanterv: várhatóan ez év végéig fogadja el a kormány a Natot

Miután az új Nemzeti alaptanterv (Nat) 2019-es bevezetésére nem került sor, az új rendszer még várat magára. De vajon meddig?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés