Pályaválasztás: megfizetik a megbecsült szakmákat? Pályakezdés
Eduline

Pályaválasztás: megfizetik a megbecsült szakmákat?

Felvételi előtt fontos szempont lehet az is, hogy egy adott diplomával milyen fizetésre számíthattok majd. Vajon a megbecsült szakmákat meg is fizetik? Nehéz most a pályaválasztás előtt állóknak.

Az, hogy egy hivatást milyen társadalmi megbecsülés övez, nem feltétlenül áll összhangban azzal, hogy az adott szakmában mekkora az átlagbér – írja a Portfolio.

Egy ápoló, vagy tanár munkájának társadalmi értéke lehet magasabb, mint egy banki szakemberé, a bére viszont jóval alacsonyabb. Lehet egy hivatás presztízse és díjazása is magas, azonban az azt betöltő személy gazdasági haszna nem biztos, hogy olyan nagy. Több olyan nemzetközi kutatás létezik, mely arra a problémára épül, hogy hatalmas a szakadék a társadalmilag megbecsült és a jól fizető szakmák között. Sokszor az emberek által megbecsültnek gondolt szakmák a legalulfizetettebbek.

A The Varkey Foundation kifejezetten a tanárok munkájának társadalmi megítélését vizsgálta 2013-ban, majd 2018-ban is a Global Teacher Status Indexben - a felmérés 35 országban, köztük Magyarországon folytatták. A kutatásból az derült ki, hogy hogy Magyarországon a tanárok helyzete nem túl jó. Itt nem csak a bérezésre kell gondolni, hanem a megítélésre is. A felmérésben felállítottak egy rangsort is a szakmák között, mégpedig aszerint, hogy mennyire tartják elismertnek, megbecsültnek a válaszadók.

A lista így alakult:

 1. Orvos
 2. Ügyvéd
 3. Mérnök
 4. Iskolaigazgató
 5. Rendőr
 6. Ápoló
 7. Könyvelő
 8. Helyi önkormányzati képviselő
 9. Vállalati tanácsadó
 10. Középiskolai tanár
 11. Általános iskolai tanár
 12. Webdesingner
 13. Szociális munkás
 14. Könyvtáros

A nemzetközi kutatások nem feltétlenül tükrözik a hazai helyzetet, ezért a Pénzcentrum felmérést készít arról, hogy a magyarok körében mely szakmák élveznek nagyobb társadalmi megbecsültséget, és ez hogyan jelenik meg a bérezésben.

Korábban mi is összeszedtük, hogy melyik az a top 10 szak, amivel a legtöbbet lehet keresni egyetem után, itt pedig megnézhetitek, hogy mely végzetségekkel a legegyszerűbb elhelyezkedni diplomaszerzés után. Megnéztük azt is, hogy melyik gazdaságtudományi és melyik bölcsészettudományi képzéssel kereshettek a legjobban, itt pedig azokat a szakokat találjátok, melyek elvégzésével közel félmillió forintot is kereshettek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés