Pályakezdőként kerestek munkát? Ezekre érdemes figyelni Pályakezdés
Eduline

Pályakezdőként kerestek munkát? Ezekre érdemes figyelni

Az álláskeresés folyamata soha nem egyszerű folyamat, főleg ha pályakezdőként vágtok bele. Összeszedtünk néhány fontos információt és tanácsot, ami hasznotokra válhat a keresési folyamatban.

Sok diák gondban van, amikor a diploma megszerzése előtt áll, vagy esetleg már kezében a diplomája. Hogyan tovább?

Pályakezdőként lehet érvényesülni?

Számos esetben előnyt élvezhetnek a pályakezdők a munkakeresés során, hiszen terhelhetőbbek, valószínűleg frissebb tudással rendelkeznek technológiai téren, mint az idősebb munkavállalók. Előny lehet az is, hogy nincs még család, míg egy idősebb alkalmazott esetében többször fordulhat elő, hogy családi vagy egészségügyi okból nem tud dolgozni. A fizetés szempontjából is szívesen alkalmaznak sok helyen pályakezdőket, hiszen alacsonyabb bérrel alkalmazhatóak a tapasztalat hiányában.

Gyakornoki vagy teljes állás?

Friss diplomásként is érdemes elgondolkodni azon, hogy első körben gyakornokként helyezkedjetek el. Lehet, hogy a fizetés valamivel alacsonyabb így, bár még ez sem biztos. Ha gyakornoki pozícióra jelentkeztek, akkor valószínűleg könnyebb megélni a betanulási folyamatot, nem olyan nagy a nyomás és a munkaadók is elnézőbbek. Sok helyen később teljes állásban alkalmazzák a gyakornokokat, ha jól teljesítenek. A gyakornoki pozíciónak előnye lehet az is, hogy egy helyen belül akár több munkakörbe is beleláthattok és az is lehet, hogy időközben kiderül, hogy más területen jobbak vagytok és szívesebben is végeznétek azt a munkakört.

Ha nem gyakornoknak jelentkeztek, akkor még fontosabb, hogy talpraesettek, meggyőzőek, motiváltak legyetek és a legtöbb helyen elvárás a nyelvtudás is.

Pályakezdőként gyakorlattal kell rendelkezni?

Talán ez az egyik legnagyobb probléma, ami megnehezíti a friss diplomások dolgát. Kihívás a álláskeresésben az, hogy a munkaadók gyakran többéves tapasztalatot várnak el a munkakeresőktől, akár a frissdiplomásoktól is, annak ellenére, hogy sok előnnyel jár egy pályakezdő alkalmazása, melyekről fentebb írtunk. A megoldás a szakmai gyakorlat lehet. Az álláskeresés során a fél éves nyári gyakorlat szinte alapkövetelménynek tekinthető, és minél hosszabb időt töltötök munkahelyi környezetben, annál esélyesebbek vagytok az állás megnyerésére.

Mire figyelnek a munkaadók?

Általában három fő szempontot vesznek figyelembe a munkaadók az interjúk során. A szakmai felkészültséget és tudást, a személyiségjegyeket és a motivációt. Érdekesség, hogy sok cégnél olyan különleges szempontokat is meghatároznak a munkaadók, mint például, hogy a munkavállalónak legyen testvére vagy az a fontos, hogy vidéki városban nőtt-e fel.

A diplomások kiválasztása 3-4 fordulóból áll. Általában először szortírozzák az önéletrajzokat, majd ezután behívják a jelentkezőket. Az állásinterjú több körös is lehet. Sok helyen adott szempontok alapján vizsgálják a jelentkezők kompetenciáit. Előfordulhat, hogy helyzetgyakorlatokon, szerepjátékokban is részt kell vennetek.

Ennyit kereshettek idén a diákmunkával

Nem lesz egyszerű idén nyáron diákmunkát találni, mert a járvány miatt elmaradnak a fesztiválok, így rengeteg munka kiesik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés