Állott, furcsa ízű ételeket kapnak a diákok a menzán Közoktatás
Eduline

Állott, furcsa ízű ételeket kapnak a diákok a menzán

Szinte minden vizsgált menzán talált kifogásolnivalót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja a...

Szinte minden vizsgált menzán talált kifogásolnivalót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja a Hír24 a Magyar Nemzet csütörtöki számára hivatkozva.

A lap csütörtöki számában az áll: a szakemberek állott, aromaszegény, kellemetlen szagot árasztó, illetve furcsa mellékízű ételekkel találkoztak. A vizsgálatok a közétkeztetésben kínált készételek külső megjelenését, illatát és ízét mérték fel. Azokon a helyeken, ahol nem megfelelő vagy átlag alatti értékelést kaptak a készételek, később újra mintát vesznek.

A Nébih folyamatosan végzi a felmérést, elsősorban óvodai és iskolai menzákon, a honlapon megjelent első eredmények óta számos megkeresés, bejelentés érkezett az ország több pontjáról.

Közben átfogó, országos óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatot tervez az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) is. Vizsgálják a büfék és az automaták kínálatát és az olyan kockázati tényezők arányát az ételekben, mint a só, a telített zsírok, a transzzsírsav vagy a cukor. Kikérik az élelmezésvezetők, az óvodavezetők és a szülők véleményét is.

Az átfogó vizsgálat fő célja a helyzetértékelésen túl annak megállapítása, hogy történt-e bármilyen változás az előző felméréshez képest, vagy továbbra is fennállnak azok az egészségügyi kockázati tényezők, amelyek növelik a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség és a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében.

A legutóbbi óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálat négy évvel ezelőtt volt. Akkor kiderült: az étkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek. A kalciumtartalom például nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem.

Az óvodások a maximálisan ajánlott 2 gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon. A nyersanyag-felhasználás sem volt megfelelő, és az ételkészítési eljárások is sok esetben korszerűtlenek voltak. A közétkeztetőknek csak egy része biztosított naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, és a folyadékpótlás is sok kívánnivalót hagyott maga után. További probléma volt, hogy diétás ételt az iskolák jelentős része nem tudott biztosítani.

,,Itthon kell maradnia valakinek, hogy olyan országot teremtsen, hogy akik elmennek, egyszer hazajöhessenek" - villáminterjú Pankotai Lilivel Felsőoktatás Székács Linda

,,Itthon kell maradnia valakinek, hogy olyan országot teremtsen, hogy akik elmennek, egyszer hazajöhessenek" - villáminterjú Pankotai Lilivel

Szeptember elején végigsöpört a médián, hogy a tanártüntetésekről és kormánykritikus megszólalásairól ismert 20 éves aktivista, Pankotai Lili a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója lett, amihez a miniszterelnök politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak is akadt egy-két hozzáfűznivalója. Az egyetemválasztásról, a miértekről és a jövőbeli céljairól Lilivel beszélgettünk.