Kompetencia- és nyelvi mérés a nyári szünet előtt: minden teendő és határidő, ami még hátravan Közoktatás
Csik Veronika

Kompetencia- és nyelvi mérés a nyári szünet előtt: minden teendő és határidő, ami még hátravan

Alig négy hét van hátra az idei tanévből, azonban országos mérések, tesztek és ballagások is várnak még a diákokra. Összeszedtük, mi van még hátra a 2020/2021-es tanévből a nyári szünetig.

A tanév még egy bő hónapig, 2021. június 15-ig tart. 

Bár a középiskolai ballagások az eredetileg tervezett időpontban – azaz az érettségik előtt – elmaradtak, azonban pótolhatóak lesznek. Május 25-e után meg lehet tartani a ballagásokat, az április végén-május elején elmaradt középiskolai ballagásokat is - mondta pár napja Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Érettségi 2021

A tavaszi érettségik 2021. május 3-án hétfőn kezdődtek és egészen május 25-ig tartanak. Itt van a teljes vizsganaptár:

Szóbeli érettségiket ugyan kötelezően nem szerveznek idén, azonban vannak olyan tárgyak, ahol meg kell tartani a szóbeli részt is. Szóban javítani is lehet – erről bővebben itt olvashattok.

Nyelvi mérés - május 19.

A tanév méréseit összefoglaló Emmi-rendelet szerint idegen nyelvi mérés idén május 19-én lesz. Ez az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán az angol vagy német nyelvet első idegen nyelvként tanuló diákokat érinti majd.

Kinek nem kell megírnia? A mérés alól csak az mentesül, akinek SNI/btm státusza van vagy aki „ideiglenes sérülés” miatt nem tud részt venni rajta.

Milyen lesz a gyakorlatban a felmérés? A feladatok megoldása során semmilyen segédeszköz (pl. szótár) nem használható. A 6. évfolyamosoknak a mérés 8 órakor, a 8. évfolyamosoknak pedig 10 órakor kezdődik (ettől az intézmény vezetője csak a későbbiekben megadott szempontok figyelembe vételével térhet el) – írja a tájékoztató.

A mérések eredményét az érintett általános iskola az OH által közzétett javítókulcsok alapján értékelik majd, és az eredményeket idegen nyelvenként és évfolyamonként lebontva 2021. június 11-ig közzéteszik majd.

Országos kompetenciamérés - május 26.

Hamarosan országos kompetenciamérést írnak a 6., 8. és 10. évfolyamosok. A feladatlapok a diákok matematikai eszköztudásának és szövegértési képességének felmérésére fókuszálnak. Ezek elsősorban nem az iskolai tanterv konkrét ismeretét mérik, hanem azt a képességét, hogy a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában a diákok.

A tájékoztató szerint az idei felmérés alapvető jellemzői és szabályai hasonlóak, de nem teljesen egyeznek majd meg az elmúlt évek méréseivel.

Hogy néz ki a kompetenciamérés a gyakorlatban? Kétszer 45 perc alatt egy matematikai, ugyancsak kétszer 45 perc alatt egy szövegértési tesztet kellett megoldaniuk a diákoknak reggel 8 órától. Emellett szüleikkel együtt kitölthettek egy olyan kérdőívet, amely a család szociális helyzetéről, a szülők munkaerőpiaci helyzetéről, lakhatási körülményeikről tartalmaz kérdéseket – az úgynevezett tanulói kérdőív kitöltése nem kötelező, de a legtöbb iskolában arra kérik a diákokat, hogy válaszoljanak a kérdésekre.

Egy hosszúhétvége még hátravan

A nagybetűs vakációig még lesz egy háromnapos pihenő: május 23-án lesz pünkösd vasárnapja, így az azt követő hétfő (május 24.) pihenőnap lesz.

A teljes 2020/2021-es tanév rendjét itt nézhetitek meg. Az egyetemi határidőkről - közelgő vizsgaidőszakról - pedig itt olvashattok el mindent.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)