Kétkedés, tiltakozások és járványügyi szabályok: ma újranyitnak az iskolák az alsósoknak Közoktatás
Csik Veronika

Kétkedés, tiltakozások és járványügyi szabályok: ma újranyitnak az iskolák az alsósoknak

Ma újra kinyitnak az iskolák: bár május 10-ig csak az alsósok térnek vissza a tantermekbe, szakszervezetek, tanárok és a szülők közül sokan az utolsó napokban is arra kérték a kormányt, halassza el a nyitást. Milyen szabályok vonatkoznak mától a diákokra, kötelező lesz-e a maszkviselés, és mit tehet egy szülő, ha nem engedné iskolába a gyerekét? A legfontosabb kérdésekre válaszolunk.

Kinek (mikor) nyit az iskola?

A kormány döntése alapján április 19-én hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, a felsősök, a hat- és nyolcosztályos gimnazisták azonban csak május 10-én, a középiskolásokkal együtt kezdenek. Tehát április 19-től csak az 1-4. osztályosoknak lesz személyes tanítás, az 5-8., illetve a 9-12. osztályokban még egy ideig marad az online oktatás.

Az április 19-i nyitást oktatási szakszervezetek, szülők és tanárok így is korainak érzik.

Kötelező lesz a maszkviselés?

Hétfőtől a március 5-e előtti, szeptemberben bevezetett szabályok lépnek életbe - mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az iskolanyitásról. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás is, ugyanakkor a maszkviselés továbbra sem.

A felső tagozaton a szünetekben, közösségi terekben ajánlják a maszkviselést, ha a védőtávolság nem tartható. Az Emmi tájékoztatása alapján a maszkviselés az alsó tagozaton nem is rendelhető el - illetve nem is életszerű, hogy ezt a 6-10 évesek szigorúan betartsák.

Múlt héten Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Projektcsapatának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg minden pedagógus meg nem kapja a második oltását, és nem telik el utána még két hét, addig a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni, és távolságot kellene tartani.

Mit tehet az a szülő, aki nem engedné a gyerekét?

Nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos, a szülőknek azonban jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyerekeiket otthon tartsák - írta korábban a Szülői Hang.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is úgy véli: van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak, és ne járjanak be, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt. Közzétettek egy kérelemmintát, amelyet a szülők kitöltve beadhatnak az iskolába. A kérelem szerint a hivatkozott jogszabály alátámasztja a köznevelési államtitkár állásfoglalását is, aki szerint „ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét [...] nem viszi be az iskolába, akkor [...] ez igazolt hiányzásnak tekinthető”. A kérelem innen egy kattintással le is tölthető. Itt pedig előnézetben meg tudjátok nézni és azután letölteni.

„De az iskolának magának is van lehetősége arra, hogy a hiányzásokat igazoltnak tekintse – ugyanúgy, mint amikor pl. elmegy egy család egy hétre síelni és kikéri a tanulót. Ehhez lehetséges, hogy módosítani kell az iskola házirendjén, de ezt az iskola saját hatáskörben megteheti, nem kell hozzá más szerv, vagy akár a fenntartó jóváhagyása” – mondta el a hvg.hu-nak korábban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Sokan tiltakoznak a nyitás ellen
Részsikernek tekinti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a felsősök továbbra is online tanulhatnak - azonban az ovisok és az alsósok esetében vannak fenntartásaik. Április 19-től éppen az a két korosztály jár majd be az óvodába, iskolába, akiknél a legkevésbé lehet megvalósítani a távolságtartást.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) továbbra is arra kérik a kormányt, hallgassanak azokra, akik a nyitás halasztását kérik.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is azt kéri a miniszterelnöktől, hogy vegyék figyelembe a gyermekek, a szülők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók érdekeit és kérését: ne legyen kötelező a nyitás április 19-től az óvodákban és az iskolák alsó tagozataiban sem, és biztosítsák továbbra is a digitális oktatás feltételeit.

A MOSZ is kiemeli: az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért akár egy gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot.

250 óra hiányzás, nem több

A köznevelésért felelős államtitkár szerint minden racionális, helyben alkalmazható megoldást kipróbálhatnak az iskolák, azaz például lehet csoportbontásban tartani az órákat, de ezt központilag természetesen nem lehet elrendelni, hiszen nem lehet mindenhol megfelezni az osztályokat, nincs kétszer annyi pedagógus.

A hiányzásoknak azonban van egy felső korlátja: a jogszabály szerint az a tanuló, aki eléri a 250 óra hiányzást – és ebbe az igazolt is beleszámít –, osztályozó vizsgát kénytelen tenni, ha a teljesítménye nem értékelhető érdemjegyekkel. Viszont ahogy arról korábban már írtunk, egy együttműködő iskola meg tudja teremteni annak lehetőségét, hogy távoktatás esetén is meg legyen a megfelelő számú osztályzat (sőt, tavaly is így kellett értékelniük az iskoláknak), így elkerülhető az osztályozó vizsga.

Mit gondolnak a szülők és a tanárok?

Én nem szeretném engedni az iskolába a gyerekeket, de nem tudom, hogy ezt megtehetem-e. Semmivel nem jobb a helyzet, mint záráskor. Sőt...

– írta egyik olvasónk. A szülők egy része alighanem örül a hírnek, hogy nem mindenhol indul el a személyes oktatás, sokan ugyanis félnek visszaengedni gyerekeiket a közösségbe, tartanak attól, hogy elkapják a vírust és hazaviszik azt a családba. Ez derül ki azokból a levelekből és hozzászólásokból, amelyeket az Eduline szerkesztősége kapott. Mégis sokan fognak kockáztatni, mert már nem tudják megoldani az otthoni gyermekfelügyeletet.

„A csúcson van a vírus, új mutánsokkal, ami már a gyerekeket is veszélyezteti. A védőoltás, amit maximum a nagyszülő és a szülő kapott meg eddig (de közülük sem mindenki, és a testvérek sem) nem véd meg 100%-osan, a mutánsoktól pedig kétlem, hogy ismerjük, mennyire. Ez így egy nagyon kockázatos dolog. Számomra erősen megkérdőjelezi minden eddigi intézkedés értelmét, és teljes vakrepülésnek látom. Nem szívesen kockáztatom ezzel a családtagjaim életét” – írta egy másik szülő, akinek a hozzászólásával többen is egyetértettek.

Marad vagy megy?

A március 8-án bevezetett távoktatás után április közepén kinyitnak az iskolák. Végül hány szülő döntött az iskolátokban az otthonmaradás mellett? Az osztályból hányan jelentek meg hétfőn? Minden órát megtartottak, és minden tanár be tudott menni az iskolába?

Írjátok meg a tapasztalataitokat az [email protected] címre!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés