Középiskolai felvételi: az ideiglenes listára mindenki csak "ceruzával" kerül fel Közoktatás
Tóth Alexandra

Középiskolai felvételi: az ideiglenes listára mindenki csak "ceruzával" kerül fel

Az elmúlt napokban számos középiskola közzétette ideiglenes felvételi listáját, de március 22-ig az összes gimnázium, technikum és szakképző iskola elkészíti a rangsort. Amelynek az értelmezése nem is olyan egyszerű feladat, mint elsőre tűnik: mit jelent, ha egy diák csak a lista végén szerepel? Hogyan működik a felvételi algoritmus?

Ahogyan azt korábban megírtuk, a középiskolai felvételi szóbeli fordulója sok gimnáziumban és technikumban a szokásosnál hosszabbra nyúlt a koronavírus-járvány miatt - a fertőzött vagy hatósági karanténban lévő diákok miatt az iskolák egészen március 19-ig szervezhetnek pótfelvételiket. Ez azt jelenti, hogy az ideiglenes felvételi listák közzététele is csúszhat néhány napot, de sok iskolában már megszülettek az előzetes eredmények.

Ideiglenes felvételi rangsor - tényleg ideiglenes

Az ideiglenes listán elért "helyezés" sok szülőt és jelentkezőt hidegzuhanyként érhetett az elmúlt napokban, pedig - ahogyan a nevében is benne van - ez a lista az éppen aktuális állapotot tükrözi, nem kell megijedni, ha valaki az első helyen megjelölt iskolában az ideiglenes lista közepén vagy végén szerepel.

Ezen a listán ugyanis mindenki rajta van, aki az adott képzést megjelölte – az is, aki csak a nyolcadik vagy kilencedik helyen jelentkezett az adott intézménybe. Pedig őket nagy eséllyel fel fogják venni valamelyik (a saját jelentkezési lapjukon előrébb sorolt) intézménybe, vagyis az ő "kiesésükkel" a többiek előrébb kerülnek az ideiglenes rangsorban is.

A középiskolai felvételin az úgynevezett Gale-Shapley algoritmust használják, amelynek működését a budapesti Leövey Klára Gimnázium oldalán található tájékoztató jól összefoglalja:

A felvételi eljárás során a jelentkezők az általuk elsőnek megjelölt helyre, de csak "ceruzásan", és a nevüket bármikor „kiradírozhatjuk”, ha náluk jobb jelentkező szeretne arra a tagozat bekerülni, és így túllépnénk az adott keretszámot.
A kiradírozott jelentkező esetében ekkor a jelentkezési listájáról elővesszük a következő iskolát/tagozatot és ott próbálkozunk, persze így esetleg kiütve egy ott ceruzával beírt jelentkezőt.
Ez így megy (ismétlődik) mindaddig, amíg mindenki felvételt nyer, vagy ha a fel nem vett jelentkezők listájáról elfogynak a megjelölt, „kipróbálható” iskolák, tagozatok.

Érdemes sorrendet változtatni?

Ahogyan minden évben, úgy idén is lesz lehetőség arra, hogy a felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információk alapján a diákok változtassanak jelentkezési sorrendjükön. Ehhez egy módosítói adatlapot kell kitölteni március 22-én vagy 23-án. A változtatást a felvételi lapok kitöltésével megegyező módon kell elvégezni: vagyis ha a felvételi lapot az általános iskola készítette el, akkor a sorrendmódosításra is ott lesz lehetőség. Ha viszont valaki egyénileg nyújtotta be a felvételi dokumentumokat, akkor ezt is egyénileg kell intéznie.

Nem érdemes változtatni a sorrenden, ha valaki az ideiglenes felvételi lista alapján úgy érzi, esélytelen, hogy bekerüljön a számára legvonzóbb iskolába/osztályba. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a jelentkezők ebben az esetben éppen a leginkább szimpatikus iskolát sorolják hátrébb, és a mentőövként megjelölt iskolát veszik előrébb. Pedig erre nincs szükség, sőt ezzel biztosan rosszul járnak a diákok.

Itt most csak egy rövid magyarázat: ha a biztos lehetőséget teszik az első helyre, akkor éppen annak az esélyét zárják ki, hogy a bizonytalan lehetőséget a rendszer kipróbálja, tehát az esetleg valóra válhasson. Viszont, ha a bizonytalan helyzet marad az első helyen, akkor azt az algoritmus kipróbálja – akár sikerülhet is :-) –, vagy – a rosszabb esetben – a biztos második helyre veszik föl a tanulót

- magyarázza a Leövey tájékoztatója.

Akkor mikor kell módosítani?

Ha az online nyílt napok, a szóbeli felvételi, az ismerősök beszámolói vagy egyéb információk alapján megváltoztak a tervek, az első helyen megjelölt iskola mégsem tűnik jó választásnak. Illetve mindenképpen be kell adni a módosító adatlapot akkor, ha valami hiba történt a jelentkezésnél.

Lehet tanulmányi területet törölni vagy új iskolát felvenni?

Nem, sajnos egyiket sem. A sorrendmódosításkor tanulmányi területet törölni nem lehet, de azok sorrendjén lehet változtatni, illetve új tanulmányi terület is meg lehet jelölni - igaz, utóbbira csak olyan középiskolában van lehetőség, amely az eredeti tanulói adatlapon szerepelt. Ilyenkor egyeztetni kell az adott intézménnyel. Új iskolát (és annak tanulmányi területét) tehát nem lehet megjelölni.

Melyik fontosabb, az iskola vagy a tanulmányi terület?

Ha egy diák ragaszkodik valamelyik középiskolához, akkor az adott iskola tanulmányi területeit kell egymás után a lista élére sorolni – javasolják a felvételi tájékoztatóban, hozzátéve: amennyiben viszont egy adott típusú tanulmányi terület kiválasztása a cél (például valakit csak a rajztagozat vagy éppen az angol kéttannyelvű képzés érdekel), akkor azonos típusú, de más-más iskola által meghirdetett tanulmányi területeknek kell a lista elején szerepelniük.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés