Koronavírus-körkép a nagyvilágból: ez a felállás most az iskolákban Közoktatás
Eduline/MTI

Koronavírus-körkép a nagyvilágból: ez a felállás most az iskolákban

Nincs bevált recept arra, mikor és hogyan érdemes újranyitni az iskolákat a jelenlegi helyzetben. Vannak országok, ahol fokozatosan visszaülhetnek a diákok a padokba, míg máshol inkább még kivárnak. Utánanéztünk, mi a helyzet külföldön.

Bulgáriában az általános iskolákat és az óvodákat már januárban megnyitották, február 4-től pedig újranyitották a középiskolákat is. Első körben a 7., 8. és 12. osztályos tanulók ülhetnek vissza a padokba - az elmúlt két hónapos távoktatás után. Két hét múlva ezeket az osztályokat ismét távoktatásba küldik, és a többi osztály térhet vissza a tantermekbe tanulni. A szülőknek viszont meghagyták a választási lehetőséget: dönthetnek úgy, hogy a gyermekük továbbra is online kapcsolódik be az órákba.

Szlovéniában jövő héttől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák és megkezdődik a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. A döntést a szlovén kormányfő azzal indokolta, hogy néhány hete még jelentős eltérés volt a megyék fertőzöttségét tekintve, mostanra viszont ez az arány minden régióban közel azonos, így az ütemtervet most az egész országra vonatkozóan léptetik életbe.

Február 8-tól Ausztriában is enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, szigorú óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, de tantermi oktatásban csak negatív koronavírusteszttel vehetnek részt a diákok. Akiknek ilyen nincs, azoknak továbbra is online tartják meg az órákat.

A második félév első napjától a romániai iskolákat, illetve az óvodákat is újranyitják. Ez azt jelenti, hogy  február 8-ától a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba, de azokon a településeken, ahol magas a fertőzések száma, ott csak a diákok egy része mehet majd be személyesen az órákra.Az óvodások és az 1-4. osztályos diákoknak mindenütt megnyitják a tanintézményeket, tehát azokon a településeken is, ahol magas a fertőzési ráta. Ahol közepes szintű a fertőzés terjedése, ott a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályoknak is megszervezik a jelenléti oktatást, a többi osztály viszont távoktatási rendszerben marad - derült ki a héten.

A walesi iskolák a tervek szerint február 22-én nyitnak újra a hét évesnél fiatalabb diákok számára - írja a The Guardian. Ugyanakkor Angliában februárban még biztos marad a távoktatás és leghamarabb március 8-án kezdik el visszaengedni a tanulókat a sulikba - jelentette be a brit miniszterelnök múlt szerdán.

Mindeközben Lengyelországban jövő pénteken már a tanárok oltása is elkzedődik. Első körben a hagyományos formában oktató, vagyis alsótagozatos tanítók fogják megkapni a vakcinát. A kormányfői hivatal vezetője szerint a tanárok oltását egy hónap alatt bonyolítják le, a jelenleg otthonról dolgozókat is beleértve.

A felsőbb osztályok átállása a hagyományos, jelenléti oktatásra attól függ, hogy az alsós tanárok jövő heti tesztelésén milyen eredmények születnek - ők már január 18-án visszatértek az iskolákba. A januári szűrés során a tanítók mintegy 2 százalékánál mutattak ki aktív fertőzést, ami azt jelenteti, hogy az alsó tagozatos diákok jelenléti oktatása nem eredményezte a járványgörbe emelkedését. Egy másik, hat krakkói iskolákban végzett év eleji tesztelésből viszont kiderült: a tanárok közel 50 százaléka már korábban átesett a fertőzésen, anélkül, hogy észrevették volna.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés