Szakmatoplista: a régi OKJ-s képzések hamarosan teljesen átalakulnak Közoktatás
Eduline

Szakmatoplista: a régi OKJ-s képzések hamarosan teljesen átalakulnak

2021-ben már nem a hagyományos OKJ-s képzések közül válogathattok, ha szakmát szeretnétek tanulni. De mit érdemes választani? Összeszedtük, a legkeresettebb szakmákat.

A szakközépiskolák top szakmáinak listáját már korábban megmutattuk, most a technikumban tanulható szakmák listáját szedtük össze. Nem meglepő, hogy évek óta az informatikai képzések vezetik a technikumok (vagyis a volt szakgimnáziumok) népszerűségi listáit, idén szeptemberben legalább ötezer kilencedik évfolyamos kezdte meg tanulmányait ezen a területen. A gazdasági-pénzügyi képzések és a vendéglátóipar, a szépészet és a gépészet irány is sokakat vonzott.

Mi lesz az OKJ-s képzésekkel?
Jelenleg a régi OKJ szerinti képzéseket hirdetik a felnőttképzők, ezt 2020. december 31-ig tehetik meg – a jelentkezési adatok pedig arra utalnak, hogy a tanulást tervező felnőttek ki is használják a lehetőséget, hogy ezekben a hónapokban még a régi szabályok szerinti tanfolyamokra jelentkezhetnek. A szabályokról és a jelentkezésről bővebben a szakképzési kiadványunkban olvashattok.

Ezek a top szakmák a technikumban:

Legnépszerűbb 
technikumi képzés

Szakma neve
1. informatikairendszer-
és alkalmazásüzemeltető
technikus
2. pénzügyi-
számviteli ügyintéző
3. közszolgálati technikus

A top 10 képzés listáját a Szakképzés 2021 kiadványunkban találjátok.

Mivel az OKJ-s képzéseket már csak idén lehet a régi rendszerben tanulni, annak, aki munka mellett szeretne iskolába járni és nem nappali képzésben akar szakmát szerezni, már csak egy hónapja van.

Teljesen átalakul a szakképzés

A Szakképzés 2021 kiadványunkban megtaláljátok, milyen alapszakmákat és részszakképesítéseket tartalmaz az új szakmajegyzék, milyen oktatást nyújtanak a már sokadjára átnevezett technikumok és szakképző iskolák, és milyen képzéseken, mennyi idő alatt szerezhetnek új szakmát a felnőttek.

            

Itt a HVG 2021-es felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az elmúlt évek rangsorait nézve nem meglepő módon idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát. Azonban a friss listán komoly helyezést zsebelt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadványa.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés