Tapasztalatok az iskolaőrökről: eddig működik a rendszer? Közoktatás
Eduline

Tapasztalatok az iskolaőrökről: eddig működik a rendszer?

Lassan egy hónapja tart az iskola, több helyen megkezdték munkájukat az iskolaőrök, de mit is csinálnak pontosan?

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt a Népszavának arról, hogy eddig milyen visszajelzések érkeztek hozzájuk az iskolaőrökkel kapcsolatban. Elmonda, hogy eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a tanárok és a diákok a szeptember elsején munkába állt iskolaőröket, igaz, a jelenlétük nem mindenkinek tetszik.

Eddig 7-8 megyéből kaptak beszámolókat az iskolaőri rendszerről, s általánosságban az a tapasztalat, hogy a többség nyitottsággal fogadta őket. „Vannak olyan pedagógusok is, akik már kifejezetten örülnek az iskolaőrnek, mert olyan fontos feladatokat is átvállalnak, amikre eddig a tanároknak kellett figyelniük” – mondta el Szabó Zsuzsa.

Van, ahol például ellenőrzik, hogy a diákok használják-e, illetve helyesen használják-e a maszkot, a kézfertőtlenítőt, betartják-e a távolságot és azért is rájuk szólnak, ha dohányoznak. Kiderült, hogy több intézményben a portás szerepét tölti be az iskolaőr. A PSZ elnöke hozzátette azt is, hogy a beérkezett tapasztalatok alapján az is elmondható, a pedagógusok egy része nem ért egyet azzal, hogy a kormányzat fegyelmező eszközöket is használó iskolaőrökkel akarja visszaszorítani az incidenseket.

"Nincs vándorlás a termek között, csak akkor mehetünk ki, ha mosdóba kell menni"

Sokat lehet olvasni róla, hogy milyen szabályokat vezettek be az iskolákban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Arról is írtunk már, hogy októbertől mindenhol kötelező lesz a reggeli lázmérés - a diákoknak és a tanároknak is. De mégis hogyan néznek ki az intézkedések a gyakorlatban? Ti meséltetek a tapasztalataitokról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés