Diploma nyelvvizsga nélkül és szakmai vizsgák - összeszedtük a nap híreit Közoktatás
Eduline

Diploma nyelvvizsga nélkül és szakmai vizsgák - összeszedtük a nap híreit

A mai nap legfontosabb híre egyértelműen az, hogy egy ideig nem kell nyelvvizsga a diplomához. De más is történt ma: szó volt a szakmai vizsgákról, a PDSZ és a PSZ közleményt adott ki az érettségivel és a szakképzéssel kapcsolatban. Persze nem csak ilyen komoly dolgokról volt szó, megnéztük Győrfi Pál új videóját is.

Diploma nyelvvizsga nélkül

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ma bejelentette, támogatni fogják a felnőttképzésben tanulókat és azokat az egyetemi hallgatókat is, akik a járvány miatt most nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ez mit jelent a gyakorlatban? Mivel az egyetemi tanulmányaikat befejezett - de diplomával nem rendelkező - munkavállalókra szükség van, náluk mostantól eltekintenek a nyelvvizsgakötelezettségtől, így meg fogják kapni a diplomájukat. A nyelvvizsgamentesség minden hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatta az MTI-t.

Ezzel kapcsolatban megszólalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akik üdvözlik Palkovics László miniszter mai bejelentéseit, azonban több kérdésben is hasonló "bátorságot" várnak.

„Vonják vissza szakképzési törvényt és a végrehajtási rendeletet!”

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a gazdaság válsága alapvetően befolyásolja a szakképzés helyzetét is, ezért azt kérik, vonják vissza a szakképzési törvényt és a végrehajtási rendeletet.

Győrfi Pál most a kisebbekhez szól

A csapból is ő folyik, de most nem csak az idősekhez szól. "Csináljátok meg minden nap a leckét!" - üzeni Győrfi Pál új videójában.

Így készülhettek a matekérettségire otthon

Bár döntés még, nincs, az idén érettségizőknek tanulni és készülni kell. Addig, amíg a nagy bejelentésre várunk, szeretnénk segíteni nektek az otthoni felkészülésben. Ezért most megnéztük, hogyan érdemes a matekérettségire készülni, miket kell mindenképpen átnézni és hogyan tudjátok jól használni a "legális puskákat".

Mi lesz a szakmai vizsgákkal?

Nem csak a végzősök és a felvételizők vannak különös helyzetben. Az érettségik mellett a szakmai vizsgák helyzete is kérdéses. Mutatjuk, mi az Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza a kérdésre.

A tíz legnépszerűbb szak a 2020-as felvételin

Megjelentek a felvételi statisztikák. Itt megnézhetitek, hogy hányan jelentkeztek a 2020-as felvételin valamilyen alapképzésre, és hogy ezek közül mely szakok a legnépszerűbbek.

75 ezer és a többi: kikre vonatkozik a nyelvvizsgamentesség?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ma bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. De ez kiket érint pontosan?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés