Az új szakképzési rendszer bevezetése sem csúszik a járvány miatt Közoktatás
Eduline

Az új szakképzési rendszer bevezetése sem csúszik a járvány miatt

Főleg úgy nem csúszik, hogy "gyorsan és gördülékenyen zajlik az átállás a digitális munkarendre az új koronavírus-járvány idején" - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

A Magyar Nemzet pénteki lapszámban megjelent interjúban Schanda Tamás azt mondta, hogy a tárca felmérte a szakképző iskolák ellátottságát digitális eszközökkel. Már zajlik az igények összesítése, és rendkívüli beszerzésre kapnak lehetőséget azok az intézmények, amelyekben problémába ütközne a digitális oktatás. Ha szükséges, díjmentes kölcsönzéssel is biztosítják az otthoni tanulás és munkavégzés feltételeit - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, hogy

az új szakképzési struktúra bevezetésének eredeti ütemterve a digitális munkarend mellett is tartható.

Elismerte, hogy nagy kihívást jelent az intézményeknek a tantermen kívüli, digitális munkarend megszervezése, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok pozitívak: a diákok és az oktatók is igazodnak a rendkívüli helyzethez.

"Értelemszerűen az informatikai képzést nyújtó iskolák állnak a legjobban" - közölte a politikus. Azt is jelezte, hogy dolgoznak a szakképzési tananyagtár kialakításán.

Mi lesz a gyakorlati órákkal?

Az államtitkár a gyakorlati oktatással kapcsolatban arról beszélt, hogy lehetőség szerint szintén digitális munkarendben vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladatokkal kell teljesíteni a tárgyakat. Az esedékes szintvizsgákat el kell ugyan halasztani, de a szakmai gyakorlat kezdetére szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek a diákok - fűzte hozzá.

Az érettségivel kapcsolatban is vannak kérdések. Az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein dolgozik a kormány, de erről még korai beszélni - mondta ma a köznevelésért felelős államtitkár.

Megszólalt az oktatási államtitkár: szóba jöhet az érettségi elhalasztása is

„Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások" - mondta Maruzsa Zoltán.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés