Iskolaérettségi vizsgálatok: két hét haladékot kaphatnak a szülők Közoktatás
Eduline

Iskolaérettségi vizsgálatok: két hét haladékot kaphatnak a szülők

Több időt adnának a szülőknek arra, hogy kérelmezhessék hatéves gyermekük beiskolázásának halasztását - írja a Népszava.

Átmeneti jelleggel január 15-ről január 31-re módosulhat az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje, ha a parlament elfogadja azt a módosító javaslatot, amit a múlt héten nyújtott be Hende Csaba, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának elnöke - írja az oldal.

Ahogy beszámoltunk róla, januártól annak a gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, szeptembertől iskolába kell mennie. A felmentésről pedig többé nem a szülő és az óvodapedagógus dönt majd: a kérelmet az Oktatási Hivatalnak kell benyújtani minden év január 15-ig. Ezt az OH a szülő indoklása és a csatolt dokumentumok alapján bírálja el, de a helyi pedagógiai szakszolgálatok segítségét is kérheti. A kérelem tartalmi és formai követelményeiről itt olvashattok.

Ha a szakértői bizottság 2020. január 15-e előtt kiállított véleménye azt tartalmazza, hogy a hatéves gyermek további egy évig maradhat az óvodában, akkor nincs szükség arra, hogy a szülő vagy a gyám kérelmezze ezt az Oktatási Hivatalnál. Ebben az esetben a gyermek automatikusan további egy évig óvodai nevelésben vehet részt - írja az Oktatási Hivatal.

A diagnosztikai központokban azonban hiába kell több tízezer forintot fizetni egy szakértői vizsgálatért, decemberben, januárban már lehetetlen időpontot szerezni - teszi hozzá az oldal.

A szakmai szervezetek és a szülők tiltakoznak is tiltakoznak a változások ellen. A Szülői Hang Közösség nemrég online akciót indított, amelyben üzenetekkel mutatják meg, mi a baj a kötelező beiskolázással és a felmentésről való döntés központosításával:

"Kicsi a borsó és éretlen. Menjen a levesbe?" - szülők tiltakoznak a kötelező beiskolázás ellen

Online tiltakozó akciót indított a Szülői Hang Közösség, amelyben szülők, tanárok és szakemberek mutatják meg, mit gondolnak arról, jövőre minden hatéves gyereknek iskolába kell mennie, a felmentésről pedig az Oktatási Hivatal dönt majd. Válogatás a fotókból.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés