Módosító javaslatokkal állt elő a PDSZ a szakképzési törvénytervezet kapcsán Közoktatás
Eduline

Módosító javaslatokkal állt elő a PDSZ a szakképzési törvénytervezet kapcsán

A PDSZ módosító indítvánnyal fordult az összes parlamenti frakcióhoz és oktatással foglalkozó képviselőkhöz annak érdekében, hogy a legnagyobb kárt, „amellyel az új szakképzési törvényen keresztül először a szakképzésben dolgozókat sújtanák”, enyhítsék.

"A szakképzési törvényjavaslat elfogadása esetén munkajogi szempontból egyértelműen a teljes kiszolgáltatottság és jogfosztottság állapotába juttatja az amúgy is túlterhelt (szak)oktatókat" – véli dr. Nyitrai Károly, a PDSZ ügyvédje. A pedagógus szakszervezet ezért módosítási javaslatokkal fordult az összes parlamenti frakcióhoz - írják a Facebook-oldalukon. 

"A szakképző intézmény alkalmazottja munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban áll" - helyett visszavezetnék a tervezetbe, hogy a szakképző intézmény alkalmazottja továbbra is "közalkalmazotti jogviszonyban, nem állami intézmény esetén munkaviszonyban, illetve legfeljebb heti 14 foglalkozás ellátása esetén megbízási jogviszonyban áll".

Tizenkét pont az új szakképzési törvényjavaslatról: a PSZ szerint ezt jelentené a munkavállalónak a változás

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) így foglalta össze, mit jelent a munkavállalónak, ha a parlament elfogadja az új szakképzési törvényjavaslatot.

Az oktatók foglalkoztatási feltételeinél a "kormány rendeletében előírt végzettséggel" rész helyett "a törvény által előírt végzettséggel és szakképzettséggel, illetve gyakorlattal" mondatot tennék a törvénybe. Továbbra módosítanának a pótszabadságokon, illetve az illetményeken is. A teljes módosítási javaslatcsomagot itt olvashatjátok el.

A törvénytervezet összességében vitára alkalmatlan - írja a PDSZ. Szerintük nemcsak munkajogi, hanem szakmai tekintetben is elhibázott. Hozzáteszik: a rövid rendelkezésükre álló időben csak a legfontosabb foglalkozási kérdésekre tudtak a módosító javaslatokban kitérni.

Arról már írtunk ma, hogy vitát tartanak az innovációért és technológiáért felelős tárcavezető azon indítványáról, amely egy új törvényt hozna létre a szakképzésről. Valószínűleg az országgyűlésben is előkerülnek a fenti témák.

Már 15 éves kortól munkaviszonyban dolgoznának a szakképzésben tanulók

A következő tanévtől szakképzési munkaszerződéssel, munkavállalóként végeznék a gyakorlati képzést a szakképző iskolák diákjai, ha elfogadják a szakképzési törvényjavaslatot. Bár a tanulók így több pénzt kapnának, a Pedagógusok Szakszervezete szerint könnyebben sérülhetnek a jogaik. A korhatár továbbra is 15 év lesz, a fiatalkorúak napi munkaideje pedig akár hét óra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés