Ingyenes OKJ-s képzéseket kerestek? Itt vannak a legfontosabb szabályok Közoktatás
Eduline

Ingyenes OKJ-s képzéseket kerestek? Itt vannak a legfontosabb szabályok

Ingyenes OKJ-s képzést kerestek, de nem tudjátok, pontosan milyen szabályok vonatkoznak rátok? Most összeszedtünk pár fontos feltételt és szabályt, az ingyenességről és arról, hogy találhatjátok meg ezeket a kérdéseket.

Van korhatára az ingyenes képzéseknek?

Nincsen. És nem csak az első, hanem a második szakképesítés megszerzése is ingyenes, méghozzá korhatártól függetlenül. Van azonban egy fontos kikötés, amelyet tudnotok kell: 25 éves kor felett már csak esti vagy levelező tagozatos képzéseken lehet részt venni.

Akkor most ingyenes vagy nem?  

Arról már korábban is írtunk, hogy kétféle OKJ-s típus közül választhattok: vannak a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzések, illetve az iskolarendszeren kívül is tanulhattok. A két típus közül azonban csak az iskolarendszerű képzéseket végezhetitek el ingyen - ezek indulhatnak nappali, esti vagy levelező formában is. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák indítják, de néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Az iskolarendszeresen kívüli tanfolyamokért fizetni kell (a tandíjat a képzést szervező iskola határozza meg), ám előnyük, hogy rövidebbek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz.

Diplomásként is ingyen szerezhettek szakmát OKJ-s képzésben? Itt a válasz

Akkor is térítésmentesen tanulhattok OKJ-s képzésben, ha már jártatok egyetemre vagy főiskolára? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Hol találhatom meg ezeket a képzéseket?

A különböző OKJ-s képzéseket az Országos Képzési Jegyzékben találjátok meg. A jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák megszerzését nem támogatja az állam, míg a többi képzés ingyenesen elvégezhető - ha csak ezek érdekelnek titeket, a szakképzési centrumok kínálatát nézzétek meg.

Mikor indulnak az ingyenes OKJ-s tanfolyamok?

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami (vagyis iskolarendszeren kívüli) rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés