Itt vannak a fizetési adatok: ennyit lehet keresni ezekkel a népszerű szakokkal Felsőoktatás
Eduline

Itt vannak a fizetési adatok: ennyit lehet keresni ezekkel a népszerű szakokkal

Mennyit keres egy szociológia vagy egy kommunikáció- és médiatudomány szakos pályakezdő? A társadalomtudományi szakokat végzettek havi átlagbéreiről olvashattok.

Bruttó 265 746 forint - ennyi a nemzetközi tanulmányok szakon végzett diplomások átlagbére, derül ki a diplomáspálya-követési rendszer 2017-es adataiból. A társadalomtudományi képzések közül ezenkívül a szociológia és a politikatudományok szakkal lehet a legjobb jövedelemre számítani. Előbbi átlagbére 230 ezer, utóbbié pedig 236 ezer forint.

A kommunikáció- és médiatudományon végzettek 202 ezres átlagbérét azonban megelőzte a szociálpedagógia és a szociális munka is. Ha valakinek ilyen diplomája van, 206 ezer forintos havi bérrel számolhat a munkapiacon.

A legkevesebbet az informatikus könyvtáros diplomások keresik, 190 ezer forint bruttó havibért.

Friss kutatás: valami nagyon hiányzik a fiatal munkavállalókból

A szakmai alázatot és a kitartást hiányolják a leginkább a fiatalokból a HR-esek, a fiatalok viszont úgy vélik, pont ezek a legfőbb erősségeik. A személyes kompetencia fontosabb, mint a szakmai tudás - mondják az ideális munkavállalóról a HR-esek, akik a jövőben a legnagyobb változást ezen a területen várják.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.