Az SZFE-n is ellenőrzik az oktatók nyelvvizsgáját? Egészen furcsa választ adott az Oktatási Hivatal Felsőoktatás
Csik Veronika

Az SZFE-n is ellenőrzik az oktatók nyelvvizsgáját? Egészen furcsa választ adott az Oktatási Hivatal

Vajon az átszabott Színház- és Filmművészeti Egyetemre újonnan felvett oktatóinál is ellenőrzi az Oktatási Hivatal, hogy mindenkinek megvan-e a két nyelvvizsgája? Erre a kérdésre szeretett volna választ kapni Csáki Judit színházkritikus. Elképesztő választ kapott.

Szerda este kezdett terjedni a Facebookon az Oktatási Hivatal finoman szólva is érdekes válasza, amit többek között az ADOM Diákmozgalom is megosztott:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új oktatóinak nyelvvizsgája nem véletlenül került szóba. A Magyar Nemzet az elmúlt napokban többször arról cikkezett, hogyan alkalmazhatták Karácsony Gergely főpolgármestert a Budapesti Corvinus Egyetemen adjunktusként államilag elismert nyelvvizsga nélkül. A lap később azt írta, a Oktatási Hivatal felveszi a kapcsolatot a Corvinusszal, és arra kérik az egyetemet, hogy vizsgálják meg Karácsony Gergely nyelvvizsga-bizonyítványának ügyét.

Csáki Judit színházkritikus – aki az SZFE botrányt kirobbantó átalakításáról is többször nyilatkozott – feltette a kérdést: az intézményből távozó színművészetis tanárok helyére toborzott új oktatóknál is ilyen szigorúan ellenőrzik-e a nyelvvizsgákat.

Az Oktatási Hivatal azonban kitért a válasz elől, azt írták, „a Színház- és Filmművészetért Alapítvány nem felsőoktatási intézmény, azt az Oktatási Hivatal nem ellenőrzi". Igaz, a kérdés nem az egyetemet fenntartó alapítványra, hanem magára az egyetemre vonatkozott.

Állami vagy alapítványi? Mindegy

A kommentelők közül sokan mindezt úgy értelmezték, hogy a modellváltó egyetemeken oktatókra könnyített feltételek vonatkoznak majd, pedig a felsőoktatási törvény csak arra ad lehetőséget, hogy az intézmények a törvényinél szigorúbb feltételekkel alkalmazzanak tanársegédeket, adjunktusokat.

A jogszabályban az áll:

Ha a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszere szigorúbb előírást nem tartalmaz

 a) a tanársegédi munkakörben történő alkalmazás feltétele a doktori képzés megkezdése,

 b) az adjunktusi munkakörben történő alkalmazás feltétele a doktori fokozat megszerzése.

A doktori képzés nyelvi feltétele az SZFE-n egyébként a „szakirodalommal bíró világnyelvek egyikéből” államilag elismert középfokú B2-es nyelvvizsga.

Máté András nyugdíjas egyetemi docens, az Oktatói Hálózat aktivistája is azt mondta az Eduline-nak, hogy az Oktatási Hivatal válasza komolytalan, hiszen a szabályok valóban nem tesznek különbséget magán-, az alapítványi és az állami fenntartású intézmények között. Az oktatókra mindenhol ugyanazok a feltételek vonatkoznak, az Oktatói Hálózatnál pedig nem tudnak arról, hogy lenne olyan kormányzati terv, amely ezen változtatna. Egyedül a kötelező nyugdíjazási szabályok eltérőek, hiszen az alapítványi egyetemek dolgozói nem közalkalmazottak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés