Több ezren tüntettek szombaton a Fudan Egyetem ellen és a Diákváros mellett Felsőoktatás
Tóth Alexandra

Több ezren tüntettek szombaton a Fudan Egyetem ellen és a Diákváros mellett

Szombat délutánra hirdetett tüntetést a Hősök terére Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt. A demonstrációval a Fudan Egyetem budapesti campusának megépítése ellen tiltakoztak. Az esemény Facebook-oldalán közel 25 ezren jeleztek vissza, a szervezők legalább 10 ezer résztvevővel számoltak.

19:11
Karácsony Gergely is felszólalt a Fudan Egyetem ellen

"Nem a kínai emberek ellen tüntetünk. Sőt nem is Kína ellen" - emelte ki Budapest főpolgármester, aki azt is hozzátette: "Amit akarunk, az a Diákváros, és amit nem akarunk az a közpénzből felépített kínai elitegyetem - ilyen egyszerű". Megjegyezte azt is, 500 milliárd forintból, - amibe a Fudan-beruházás kerül, - végleg fel lehetne számolni a gyerekszegénységet.

18:45
"Mi a Diákváros felépítésére szerződtünk"

A következő felszólaló Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

18:29
A színpadon Gede Márton és Őze Sándor

A két aktivista a lakhatási szervezetek nevében - A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász - szólaltak fel a Diákváros mellett. "Lakhatást és jogállamot" követeltek.

18:20
"A Diákváros a miénk!"

Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet képviseletében szólalt fel az egyetemisták nevében a Fudan Egyetem ellen.

18:16
Rengetegen vannak a Parlament előtt

18:10
Jámbor András megnyitotta az eseményt

A tüntetés főszervezője elmondta, hogy lakhatási válság van Magyarországon, ezért is lenne szükség a Diákvárosra, és az ottani kollégiumokra. A kormány azonban a magyar diákok felkarolása helyett kínai gigaegyetemet építene. "Hát igazságos ez?" - tette fel a kérdést Jámbor András.

18:05
A felszólalók beszédeit itt követhetitek élőben

17:38
A menet eleje már meg is érkezett a Kossuth térre

Bár a fél hatra ígért beszédek a kezdeti csúszás miatt biztosan később kezdődnek, de valószínűleg már nem kell sokat várni rájuk.

17:30
Schanda Tamás szerint nincs értelme a mai tiltakozásnak

"Politikai hisztériakeltésnek" nevezte a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett szombati tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás szerint a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. "Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában" - tette hozzá.

17:07
A demonstrálók már úton vannak a Kossuth tér felé

16:38
Több mint fél óra késéssel, de végre elindult a menet

A gyülekezést lelessította, hogy mindenkinek ellenőrizni kellett a védettségi igazolványát a rendezőknek a beléptetési pontokon.  

16:14
A tüntetés eseményeit itt követhetitek élőben

15:52
Növekszik a tömeg

15:25
Gyülekeznek a tüntetők

14:49

Ott tartunk, hogy a Fidesz a magyar diákok lakhatását és jövőjét árusítja ki azért, hogy a kínai diktatúra elitegyetemét hozhassa az országba. Sok ügy miatt tiltakozhattunk volna eddig is, most viszont az utcán a helyünk

- olvasható a tüntetés Facebook-oldalán, ahol szombat délutánig közel 25 ezren jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción.

A gyülekezés 15:00-tól az Andrássy úton a Kodály körönd és a Hősök tere kisföldalatti megálló közötti szakaszon kezdődött, és a demonstrálók délután négykor indulnak a Kossuth térre az Andrássy út, az Erzsébet tér, a József Attila utca, a Széchenyi tér és az Akadémia utca érintésévek. Várhatóan fél hat körül érkeznek meg a Kossuth térre, ahol többen is felszólalnak a Diákváros ügyében:

  • Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
  • Bereczki Áron, Hallgatói Szakszervezet
  • Gede Márton és Őze Sándor aktivisták, lakhatási szervezetek nevében (A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász)
  • Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt Budapest 6-os számú választókörzetében Józsefvárosban, Ferencvárosban, a József Attila-lakótelepen, a tüntetés szervezője
  • Karácsony Gergely főpolgármester, előválasztási miniszterelnök-jelölt
A tüntetés oka

A Fudan Egyetem és a Diákváros építése körül hónapok óta viták zajlanak. Idén januárban írtunk róla először, hogy a Nagyvásártelep közelében kaphat helyet a kínai egyetem budapesti campusa. A kiszemelt helyszín azonban a korábban olimpiai falunak, majd később a (többek között 8500 férőhelyes kollégiumi komplexumot magában foglaló) Diákváros számára kijelölt dél-pesti területen található. A kormány akkor azt mondta, a campus és a Diákváros elfér egymás mellett.

A Diákváros tervezett helyszíne azonban egyre kisebbre "zsugorodik" a kormányzati tervekben. Míg az első hírek arról szóltak, hogy a kollégiumoknak, hallgatói központnak helyet adó, Ferencváros déli részén elhelyezkedő terület 16,2 hektáros lesz majd, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint ma már csak 6-7 hektárral számolnak a kormányzati tervek. Ezzel szemben a kínai egyetem campusa 22,2 hektáros lesz.

Milyen járványügyi intézkedések lesznek?

A járványügyi szabályok alapján védettségi igazolvány nélkül csak olyan tüntetésre lehet menni, amelyen kevesebb, mint ötszázan vesznek részt. Mivel a szombati demonstrációra ennél jóval több embert várnak, a szervezők úgy döntöttek: egyszerre több,  500 főnél kisebb létszámú tüntetést jelentenek be. Az Andrássy úton beléptetést csinálnak, így a védettségi igazolványosok együtt vonulhatnak, illetve ők tartózkodhatnak majd a Kossuth téren. A nem oltott résztvevők pedig utánuk, kis közökkel, maximum 500 fős csoportokban vonulnak. A tüntetésen a maszk használata kötelező.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés