Szakváltás átjelentkezéssel: mutatjuk, mi lesz az állami féléveitekkel Felsőoktatás
Eduline

Szakváltás átjelentkezéssel: mutatjuk, mi lesz az állami féléveitekkel

Mi történik az ösztöndíjas féléveitekkel akkor, ha átjelentkeztek egy másik képzésre? Mi van akkor, ha egy képzés felénél elfogynak az állami féléveitek? Összeszedtünk mindent, amit az ingyenes egyetemi félévekről tudnotok kell. Olvasói kérdésre válaszolunk.

Hallottam, hogy ha nem ugyanazon a szakon folytatom a tanulmányaimat, hanem teljesen másik képzési területre jelentkezem (egy másik egyetemen), akkor újrakezdődik az államilag támogatott félévek számolása. Ez igaz?

Röviden: nem. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében – a főszabály szerint – összesen tizenkét féléven át tanulhattok a felsőoktatásban (felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben) magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben. Ezt akár 12 különböző egyetemen is megtehetitek, a szám akkor sem fog változni, hiszen mindenki csak 12 félévig tanulhat ingyenesen az egyetemen.

Vannak kivételes esetek?

Igen, a főszabálytól több esetben lehet eltérés, például:

  • osztatlan képzés esetén, ha a képzési idő meghaladja a tíz félévet, a támogatási idő legfeljebb tizennégy félév (pl. általános orvos képzésben 14 félév);
  • a fogyatékossággal élő hallgató támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti;
  • a doktori képzésben részt vevő hallgató támogatási ideje legfeljebb 8 félév lehet, és nem számít bele a főszabály szerinti tizenkét félévbe.

A rendelkezésre álló támogatási idő igénybevételét nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, de értelemszerűen csak a támogatási idő fennmaradó részének erejéig lehet további állami ösztöndíjas tanulmányokat folytatni másik szakon. Ez azt jelenti, ha már van egy korábban megszerzett diplomátok, akkor még tanulhattok ösztöndíjas formában, de csak a fennmaradó félévek erejéig, ha az összeset felhasználtátok, utána - akkor is ha éppen egy képzés közepén jártok - csak önköltséges formában vehettek részt egyetemi oktatásban. Ha viszont a korábbi diplomátokat önköltséges formában szereztétek, akkor az összes (12 darab) féléveteket felhasználhatjátok egy másik képzés alkalmával.

Mindezek mellett fontos tudni, hogy egy adott oklevél megszerzéséhez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott képzés képzési ideje. Tehát egy hat féléves alapképzés esetében összesen 6+2 félévet tanulhattok ingyenesen, ha ennyi idő alatt nem szereztek diplomát, automatikusan átkerültök fizetős képzésre.

A szakváltásról, a visszafizetési kötelezettségről és munkaviszony fenntartásról bővebben itt olvashattok.

Méltányosság a kollégiumokban: sokan nem tudták megoldani a kiköltözést

Az egyetemeket kérdeztük arról, hogy hányan kérelmezték, hogy maradhassanak, és mit lehet tudni arról, hogy jelenleg mennyien laknak kollégiumokban?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés