Hibrid oktatás vagy teljes távoktatás - így indul a félév az egyetemeken Felsőoktatás
Tóth Alexandra

Hibrid oktatás vagy teljes távoktatás - így indul a félév az egyetemeken

Bár korábban már körbekérdeztük az egyetemeket azzal kapcsolatban, hogy milyen formában tervezik indítani a tanévet, a napokban olvasható járványügyi statisztikákat figyelembe véve újra felmerült bennünk a kérdés: vajon mindenhol lesz személyes oktatás? Most ismét felkerestük a felsőoktatási intézményeket. Eddig a lentiekben olvasható válaszokat kaptuk, de amint újabb válasz érkezik, cikkünket frissítjük.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) személyes oktatásra készülnek, ugyanakkor már a tavaszi félév során megkezdődött a felkészülés az online, illetve hibrid rendszerű oktatásra - tájékoztatta az Eduline-t az egyetem.

Az egyetem a jelenléti oktatás során a vonatkozó rendelkezések fokozott betartását tartja fontosnak, illetve a szociális távolság és a higiénés szabályok betartására is fokozottan ügyelnek, és erre kérik a hallgatókat is. A védőtávolság megtartására az egyetem közösségi tereiben és a kollégiumok területén is kérik a hallgatókat.

A PTE arra is törekszik, hogy ne érje hátrány a 2020/2021-es tanév őszi félévére beiratkozott hallgatókat, akkor sem, ha a járványügyi helyzet intézkedései miatt egy ideig nem tudnak személyesen is csatlakozni az oktatáshoz. Ők az előadásokat az online térben követhetik nyomon, illetve a szemináriumokhoz online módon kapcsolódhatnak és/vagy azokat az oktató segítségével online platformon pótolhatják. A félév ezzel a „hibrid” móddal is érvényes lesz, ám kizárólag akkor, ha a tanulmányi követelményeknek (vizsgák) az adott hallgató eleget tesz. 

Az egyes kurzusok tekintetében az oktató, illetve az adott Kar ad majd a hallgatóknak személyre szabott tájékoztatást. De a tavaszi veszélyhelyzet alatt elrendelthez hasonló általános távolléti oktatás csak abban az esetben lesz az őszi félévben, ha a hallgatók fizikai jelenlétét kizáró kormányzati döntés születik, vagy a járványügyi helyzet ezt indokolja - közölték.

Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE)

A BGE-n is alapvetően hagyományos, tantermi oktatásra készültek: 50 fős létszámkorlátozással és kötelező maszkhasználattal. A tanévkezdés előtti szombaton azonban az egyetem este emailben tájékoztatta a hallgatókat, hogy a szeptember 7-ei kezdést egy héttel elcsúsztatják. Döntésük oka, hogy az elmúlt néhány nap fertőzöttségi adatainak alakulása és az előírások időközben történt szigorítása miatt át kell szervezniük az oktatást. Erről itt írtunk részletesebben. Vasárnap kora este mégis megjelent az egyetem oldalán az új hír, miszerint szeptember 7-én indítják a tanévet.

A BGE 3 karán jelenleg is szigorú óvintézkedések mellett zajlik a beiratkozás: már előzőleg kötelezővé tették a maszkviselést mindenki számára, biztosítják a megfelelő távolságot, a szellőztetést, a fertőtlenítést, és persze a gyors ügyintézést is. De aki mégsem szeretne személyesen beiratkozni, annak biztosítják az online beiratkozás lehetőségét is.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Az ELTE-n szeptembertől minden karon hibrid oktatást vezetnek be, mind a magyar, mind a nemzetközi hallgatók számára biztosítva az órákon való részvétel lehetőségét. Kivétel ezalól a Természettudományi Kar (TTK), ahol az elmúlt napok emelkedő fertőzési esetszámait látva a kar dékáni vezetése úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megtiltja valamennyi előadás és szemináriumi gyakorlat jelenléti formában történő megtartását. Erről itt írtunk korábban.

Az őszi szemeszter tervezésekor a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kiemelt figyelmet fordított az elsőéves új hallgatók fogadására. Így arra törekszenek, hogy a gólyák a - járványügyi szabályokat figyelembe véve - a lehető legnagyobb mértékben részesüljenek hagyományos, tantermi oktatásban, és a kar falai között megismerhessék egymást és oktatóikat is.

Fizikai jelenléttel azonban csak kisebb létszámú elsőéves órákat kínálnak, ügyelve a távolságtartási szabályok és a maszkviselési kötelezettség betartására - írták megkeresésünkre, majd azt is hozzátették, hogy a felsőbb évfolyamokon az elsőévesekhez képest kisebb arányban lesz lehetőség jelenléti oktatásra. A nagy létszámú órák, előadások pedig minden évfolyamon csak online formában lesznek megtartva.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

A járvány fellángolása miatt a Corvinuson további szogorításokról döntöttek. A hibrid oktatás megmarad, ugyanakkor szigorúbb feltételekkel léphetnek be a hallgatók az egyetem épületeibe és a kollégiumokba is. Itt 40 főben maximalizálták a létszámot, vagyis csak ennyi főig lesznek megtartva a személyes órák, 40 fő felett minden óra online formában marad. Angol nyelvű képzések esetén minden óra online lesz megtartva.

Mindenhol kötelező lesz a maszkviselés és védőtávolság betartása, a kollégiumokba pedig csak előzetes lázmérést követően léphetnek be a hallgatók, emiatt a bejáratoknál automata testhőmérséklet-mérőket helyeznek ki. Emellett napi szinten kötelező lesz egy kockázatfelmérő kérdőív kitöltése is, ami a Neptunban, a kérvények között lesz elérhető - olvasható az egyetem oldalán közzétett tájékoztatóban.

Fontos szigorítás, hogy minden személyes beszámolás előtt, illetve a sportórák előtt is kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés, valamint egy kockázati kérdőívet is ki kell tölteniük a hallgatóknak - csak akkor vehetnek részt a a számonkérésen, valamint a sportfoglalkozásokon, ha ezek alapján egészségesnek bizonyulnak.

Mindemellett az egyetem főépületében 2020. szeptember 7-től egészségügyi szakasszisztensi szolgálat fog működni, ahova abban az esetben fordulhatnak a hallgatók, ha az egyetemen tartózkodásuk alatt jelentkeznek először a tüneteik és segítséget szeretnének kérni az állapotuk megítélésében, továbbá abban, hogy ilyenkor mi a teendő. 

Szent István Egyetem (SZIE)

A Szent István Egyetemen az oktatók előadást kizárólag online tarthatnak, a személyes jelenlétet igénylő gyakorlatokat pedig kisebb csoportokban fogják megszervezni. A jelenléti tanórák úgy kerülnek megszervezésre, hogy a tanterem kapacitásának figyelembevételével lehetőség szerint a 1,5 méteres védőtávolság betartható legyen. A tanórákon és gyakorlatokon a 1,5 méteres védőtávolság megtartása és a maszk (esetleg sál, kendő) viselése kötelező.

A SZIE intézkedéseinek részét képezi továbbá a gólyatáborok, illetve a tanévnyitó ünnepségek teljes elmaradása, valamint a külföldről érkező hallgatók beköltözés előtti - 72 órán belül, Magyarországon elkészített  kötelezően felmutatandó, kettő darab negatív COVID-19 tesztjének bemutatása - derül ki a közleményükből.

Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)

Mivel hétfő hajnalban elfoglalták az egyetem átalakítsa ellen tiltakozó hallgatók a Színművészeti épületét, felmerült a kérdés, vajon elindulhat-e "hagyományos" formában az őszi szemeszter. Korábban már megkerestük az egyetemet, akik azt írták, az oktatás az egyetemen várhatóan terv szerint indul, vagyis szeptember 7-én kezdődik a tanítás. Az azonban még nem derült ki, hogy a koronavírus miatt ez milyen formában fog megvalósulni.

Vasárnap a hallgatókat levélben tájékoztatták -, illetve a vasárnapi sajtótájékoztatón is elhangzott -, hogy az egyetem körül kialakult helyzet megvitatása és elemzése miatt egy héttel később kezdődik a tanév az SZFE-n.

Pannon Egyetem (PE)

A Pannon Egyetem alapvetően hagyományos oktatásra készül szeptembertől, azonban a tavaszi félév tapasztalatait felhasználva egyes esetekben a hibrid rendszert is alkalmazza. Erről itt írtunk részletesebben.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

Az SZTE közleménye szerint a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg. Az intézmény a határon túli hallgatók esetében rugalmasan kezeli a jelenléti oktatás tényleges kezdési dátumát. Amennyiben a hallgató szeptember 7-től nem tud csatlakozni a jelenléti oktatáshoz, akkor online kell jelentkeznie, és részt vennie a képzésben legfeljebb október 25-ig. Itt is lesz pre-triázs kérdőív, hőmérőzés, kötelező maszkhasználat, és a kolisokra is szigorú szabályok fognak vonatkozni. Az SZTE óvintézkedéseiről itt olvashattok bővebben.

35-en vannak karanténban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, egy hallgatót kórházban ápolnak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is megjelent a koronavírus. A hírek szerint több hallgató is produkál tüneteket, mégsem teszteli le őket senki.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés