Egyetemi támogatások: mit kell tudni a tanulmányi ösztöndíjról? Felsőoktatás
Eduline

Egyetemi támogatások: mit kell tudni a tanulmányi ösztöndíjról?

Fontos már az első félév előtt tudni, hogy azok akik ingyenesen tanulnak az egyetemen pályázhatnak tanulmányi ösztöndíjra. De mi kell ahhoz, hogy megfeleljetek a követelményeknek? Mutatjuk, az erre vonatkozó szabályokat.

A tanulmányi ösztöndíj az egyik legalapvetőbb anyagi támogatás, ha államilag támogatott finanszírozási formában tanultok. Ahogy a neve is jelzi, ebben az esetben a tanulmányi teljesítményetek lesz a döntő és az alapján döntenek a támogatás összegéről. Persze ez sem mindenhol egységes, a legtöbb egyetemen meghatároznak egy kreditindexet vagy egy bizonyos átlagot, van ahol pedig a szakátlagot veszik alapul az elbíráslások során.

Ez az ösztöndíj egy szemeszter időtartamára adható, ahhoz, hogy megkaphassátok, legalább egy félévet teljesítenetek kell. Egy felsőoktatási intézmény államilag támogatott teljes idejű képzésben résztvevő hallgatóinak maximum az 50%-a részesülhet ebben a támogatásban, mégpedig úgy, hogy minden hallgató ösztöndíjának havi összege elérje a hallgatói normatíva 5%-át. Idén ez a hallgatói normatíva, a 30%-os emelkedés után, 166 600 Ft-ot jelent.

Törvényileg minimum 6425 Ft-ot kell kiosztaniuk havonta az egyetemeknek, de azt, hogy a ti intézményetek pontosan mi alapján dönt, azt a tanulmányi osztályotokon tudjátok kideríteni.

Ahogy azt fentebb írtuk legkorábban a 2. félévtől vagytok jogosultak tanulmányi ösztöndíjra, hiszen az intézmény a teljesített kreditek alapján határozza, hogy megkaphatjátok-e.Ha korábban egyetemet váltottatok, akkor az új intézmény térítési és juttatási szabályzata alapján rendelkeznek arról, hogy milyen feltételekkel kaphattok ösztöndíjat.

Egyetemista kezdőszett: 5 tipp és trükk gólyáknak a tanévkezdéshez

Most nagy változás előtt áll minden gólya, aki szeptembertől egyetemistaként folytatja. Összeszedtünk 5 dolgot, amit érdemes a félévkezdés előtt elintézni, mert feltétlenül szükségetek lesz rájuk az elkövetkező pár évben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés