Fontos infók elsőéveseknek: diákigazolvány igénylés lépésről lépésre Felsőoktatás
Eduline

Fontos infók elsőéveseknek: diákigazolvány igénylés lépésről lépésre

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Érdemes már most előre gondolkodnotok és megigényelnetek az új diákigazolványotokat. Mutatjuk, hogy ennek mi a menete.

A márciusban indult távoktatás miatt sok diák már a tavaszi féléves matricáját sem tudta megszerezni a diákigazolványára, ők azonban a helyzetre való tekintettel továbbra is ugyanúgy élhettek a diákkedvezményeikkel.

Az Oktatási Hivatal 2020. július 3-án megjelent tájékoztatójában pedig az áll, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési szolgáltatásokért felelős szakterületével történt egyeztetések alapján, a hallgatók 2020. december 15-ig vehetik igénybe az utazási kedvezményeket. Arról, hogy pontosan mikor vagytok jogosultak a meghosszabbított határidőre, itt olvashattok részletesebben.

De mit kell tennetek, ha új diákigazolványt szeretnétek igényelni?

1. lépés: NEK adatlap beszerzése

Ahhoz, hogy diákigazolványt igényelhessetek, először egy okmányirodába kell elmennetek, ahol fotót készítenek rólatok és rögzítik az aláírásotokat. A NEK adatlaphoz szükségetek lesz még a személyigazolványotokra (vagy egyéb személyazonosító okmányotokra - például útlevélre, jogosítványra) és a lakcímkártyátokra.

2. lépés: indítsátok el az igénylést a tanulmányi rendszeren keresztül

Először is ellenőriznetek kell a Neptunban szereplő adataitokat, hogy megegyezik-e a NEK adatlapon szereplőkkel - amennyiben eltérést tapasztaltok, keressétek fel az egyetemetek tanulmányi osztályát. Ha mindent rendben találtatok, akkor elkezdhetitek az igénylést. A Neptunban az „Ügyintézés” fül alatt fogjátok találni a „Diákigazolvány igénylés”-t, ahol az „Új felvétel”-re kell kattintanotok. A NEK adatlapotokon szerepelni fog egy 16 karakterű azonosító, amit értelemszerűen a „NEK azonosító” után kell beírnotok. Fontos, hogy mindezt kötőjelek nélkül írjátok.

Ezt követően a legördülő menüből ki kell választanotok az igénylés típusát, ami gólyáknak az „Első igénylés”. De abban az esetben, ha elvesztettétek a kártyátokat, megsérült a korábbi diákotok, vagy egyéb problémák miatt van szükségetek új igazolványra, azt is itt tudjátok jelezni.

Ez alatt látni fogjátok a képzésetek nevét. Amennyiben több képzéssel rendelkeztek, azon a képzésen kezdjétek el az igénylést, amelyikre kérni szeretnétek a diákigazolványt. Képzésváltás a Neptun bal felső sarkában lévő „Képzés” link segítségével lehetséges.

3. lépés: várjátok az új diákotokat

Ha ezzel megvagytok, már nincs más dolgotok, mint várni, hogy megérkezzen az új diákigazolványotok. Ez általában 30-60 napba is telhet.

+ 1: kérjetek ideiglenes diákot

Amennyiben nem érkezik meg a diákotok azelőtt, hogy lejár a középiskolai kártyátok érvényessége, ideiglenes diákigazolványt is tudtok igényelni a felsőoktatási intézményetekben. Ezzel ugyanúgy igénybevehetitek a diákkedvezményeket, mint a plasztikkártyával.

Mi kell a beiratkozáshoz - három dolog, amire szükségetek lesz

Bár a jelenlegi helyzetben még az sem biztos, hogy az egyetemek személyesen tartják idén a beiratkozásokat, néhány papírra szükségetek lesz, hogy hivatalosan is egyetemi hallgatóvá válhassatok. Összeszedtük, mire lehet szükségetek ehhez.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.