Olvasói kérdésre válaszolunk: már az első félévben is lehet passziváltatni? Felsőoktatás
Eduline

Olvasói kérdésre válaszolunk: már az első félévben is lehet passziváltatni?

Megnéztük, hogy lehetséges-e már az első félévben halasztani, ha valaki idén jelentkezett egyetemre, de úgy dönt, hogy még nem kezdené meg a tanulmányait.

Mi a teendő, ha felvételt nyertetek valamelyik egyetemre, de valamilyen okból úgy döntenétek, hogy már az első félévben halasztani szeretnétek?

Akkor beszélünk a hallgatói jogviszony szüneteltetéséről, ha úgy döntötök, hogy a következő képzési időszakban nem vesztek részt a képzésben és erre az időszakra nem jelentkeztek be. A jogviszony szüneteltetésének ideje nem lehet hosszabb, mint két félév. Több alkalommal is élhettek a hallgatói jogviszony szüneteltetésével.

Általában csak az első sikeres félév után lehet először passziváltatni, de a felsőoktatási törvény szerint vannak helyzetek, amikor a hallgató kérelmére a felsőoktatási intézmény engedélyezheti a hallgatói jogviszony szünetelését. A törvény szerint, ha a hallgató kérelmet nyújt be, akkor engedélyezhetik a hallgatói jogviszony szüneteltetését:

  • a megengedett két félévnél hosszabb és akár egybefüggő időszakra is
  • ha az intézményi szabályzatban nincs erre vonatkozó megengedő rendelkezés, akkor az első félév teljesítése előtt is kérvényezhetetik, ha van megengedő rendelkezés, akkor nem kell kérelmet benyújtanotok
  • már megkezdett képzési időszak végéig is, az adott képzési időszakra vonatkozóan (ha a hallgatói jogviszonyból eredő kötelezettségeiteknek szülés, továbbá baleset, betegség vagy más váratlan ok miatt, önhibátokokn kívül nem tudtok eleget tenni)

Fontos, hogy ha már az első félévben szeretnétek passziváltatni, akkor mindenképpen érdeklődjetek erről az adott egyetemen, mert intézményenként eltérőek lehetnek a szabályok!

Tüntetést szerveznek a Színművészeti Egyetem hallgatói vasárnapra

Ne szavazd meg! - #freeSzFE címmel szerveznek megmozdulást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

 

 

 

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.