Brexit: lehet, hogy többet kell majd fizetniük az EU-s hallgatóknak az angliai egyetemeken? Felsőoktatás
Eduline

Brexit: lehet, hogy többet kell majd fizetniük az EU-s hallgatóknak az angliai egyetemeken?

A 2021/2022-es tanévtől tényleg magasabb tandíjakat kell fizetniük az Európai Unió országaiból érkező hallgatóknak? A brit oktatási kormányzat szerint még semmilyen döntés nem született.

Jelenleg az angol egyetemeken tanuló uniós hallgatók ugyanakkora tandíjat fizetnek, mint angol társaik. Azonban előkerült az az elképzelés is, hogy a jövőben az uniós diákok jóval magasabb tandíjakat fognak fizetni, mint a hazai hallgatók.

A BuzzFeed News úgy tudja, hogy az oktatási minisztériumban azzal a lehetőséggel is számol, hogy a 2021/22-es tanévtől kezdődő kurzusokon az uniós diákoktól megvonják az angol diákokra vonatkozó pénzügyi támogatásokat és akár a kedvezményes tandíjat is.

Az idén felvételizőknek még nem kell tartaniuk ettől, a 2019 szeptemberében kezdődő egyetemi félévben a tandíjak nem változnak, és a skót kormány is garantálta az EU-ból érkező - a 2019/2020-as és a 2020/2021-es tanévben kezdő - diákoknak a jelenlegi feltételeket.

A BBC hétfőn azt írta, az oktatási minisztérium szerint még semmilyen döntés nincs az EU-s hallgatók tandíjáról, arra viszont ígéretet tettek, hogy az olyan programok támogatását biztosítják, mint az Erasmus vagy a Horizon.

Brit egyetemen tanulnátok jövő szeptembertől? Ezt kell tudnotok a feltételekről

Két éve az EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépés mellett döntöttek a brit szavazók, ennek értelmében 2019 márciusában lépnek ki a britek az Európai Unióból. De mi vár azokra a magyar diákokra, akik az Egyesült Királyságban tanulnának tovább?

Jelenleg körülbelül 135 ezer EU-s hallgató tanul az Egyesült Királyság egyetemein, viszont a szakértők attól tartanak, az angliai továbbtanulást tervező diákokat a magasabb díjak eltántoríthatják majd. Jelenleg az EU-n kívüli országokból érkező nemzetközi hallgatók tandíja évi 10 ezer és 38 ezer font között mozog.

A változás ellen valószínűleg több oktatási szakember és miniszter is fel fog lépni, hiszen - mint mondták - fontos szem előtt tartani, hogy a külföldi diákok milyen képet kapnak majd a Brexit utáni angol felsőoktatásról. Ez a lépés pedig szerintük visszavethetné a jelentkezők számát is.

Az oktatási minisztérium azt ígéri, a 2020/21-es tanév előtt elegendő információt fognak adni az uniós diákoknak a továbtanulási feltételekről, tandíjakról.

Az eduline.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés