Meglepő kijelentés: az oktatási biztos még mindig abban bízik, hogy a CEU nem költözik el Felsőoktatás
MTI

Meglepő kijelentés: az oktatási biztos még mindig abban bízik, hogy a CEU nem költözik el

Veszteségként éli meg a történteket, és még mindig bízik abban, hogy a CEU nem költözik el - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.

A biztost ellenzéki képviselők a CEU ügyéről kérdezték. Navracsics Tibor közölte: az oktatáspolitika a tagállamok kizárólagos hatásköre, a bizottság nem szólhat bele egy tagállam oktatási szerkezetébe és tematikájába. Az oktatási biztosnak nincs olyan jogi eszköze, amellyel egy oktatási rendszeren belüli konfliktust kezelhetne, szabályozhatna - mutatott rá.

Úgy vélte, a CEU ügyének van egy jogi része, amelyben az Európai Bíróság döntést hoz, emellett pedig van egy politikai konfliktus a CEU és a kormány között, amelyben ő nem foglalhat állást. Ugyanakkor hozzátette: veszteségként éli meg a történteket, és még mindig bízik abban, hogy a CEU nem költözik el.

Kártérítési pert indíthat a kormány ellen a CEU

Nem tartja kizártnak a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, hogy a jövőben kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.