A szakmai vizsgák és a szakmai érettségik körül is sok a kérdőjel Felnőttképzés
Eduline

A szakmai vizsgák és a szakmai érettségik körül is sok a kérdőjel

A szakmát tanulók számára nem csak az érettségi jelenti az egyetlen problémát, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a gazdaság állapota is jelentősen megváltozott, ez pedig a szakképzés helyzetét is befolyásolja.

Egyes szakképző iskolákban nem állt meg az élet a koronavírus miatt, ugyanis azok az intézmények, amelyek rendelkeznek saját tanműhellyel, az elméleti oktatáson túl, a gyakorlati feladatok elvégzését is megpróbálják folytatni – írja a Népszava.

A Szegedi Szakképzési Centrum alá tartozó egyik szakiskola tanára arról beszélt a lapnak: náluk a szakoktatók vállalták, hogy bemennek a tanműhelyekbe és videókat készítenek a gyakorlati feladatok elvégzéséről, a felvételeket pedig az elektronikus tanulmányi rendszeren, a KRÉTA-n keresztül juttatják el a diákoknak.

A diákok több szakma esetében is otthoni feladatokat kapnak – a cukrászoknak például tortát kell sütniük, a szabó, varró szakmát tanulók pedig egy-egy ruhaneműt készítenek el a szakoktató útmutatása alapján. Az elkészítés folyamatáról és a végeredményről fényképet készítenek, amit elküldenek a tanárnak. Ez azonban csak az iskolai gyakorlat, a külső gyakorlati helyekre az intézmények nem látnak rá, így nem lehet tudni, hogy ott mi történik ebben a rendkívüli helyzetben.  

A digitális oktatás a szakképzésben tanulók számára is különböző online platformokon zajlik. Azok a tanulók, akik technikailag ezt nem tudják otthonról megoldani, napközbeni felügyelet keretében, maximum öt fős csoportokban használhatják a szakképző intézmény eszközeit.

A szakvizsgák és a szakmai érettségik lebonyolításáról azonban még mindig nem lehet semmit sem tudni. Azt viszont korábban már megírtuk, hogy az Emmi a vizsgaszervezőktől azt kérte, személyes jelenlétet igénylő vizsgát ne tartsanak, helyette az interaktív megoldási lehetőségeket helyezzék előtérbe.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a gazdaság válsága alapvetően befolyásolja a szakképzés helyzetét is, ezért azt kérik, vonják vissza a szakképzési törvényt és a végrehajtási rendeletet.

Ezt azzal indokolják, hogy a duális szakképzésben az elmúlt években a tanulók jelentős arányban kerültek ki az iskolai tanműhelyekből szakmai gyakorlatra vállalkozókhoz. A tanulói státuszok pedig idővel munkavállalói státusszá alakulnának. A jelenlegi helyzetben viszont a PSZ szerint ez nem tud majd megvalósulni. A gazdaság egyre válságosabb helyzete ugyanis ellehetetleníti, hogy a diákok leszerződjenek a vállalatokkal.  

Maszkgyártásba kezdenek a szakképző iskolák diákjai

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) maszkok előállításában kérte a Szakképzési Centrumok együttműködését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.