Mennyi idő alatt szerezhettek szakmát? Felnőttképzés
Eduline

Mennyi idő alatt szerezhettek szakmát?

Meddig tartanak az iskolarendszerű OKJ-s képzések, illetve a tanfolyamok, mikor indulnak, és milyen formában végezhetitek el őket? Itt vannak a részletek.

Ha OKJ-s szakképesítést szeretnétek szerezni, kétféle képzés közül választhattok: iskolai rendszerű, illetve iskolarendszeren kívüli (tanfolyami) formában tanulhattok.

Az iskolai rendszerű szakképzés előnye, hogy az állami támogatásban részesülő oktatási intézményekben ingyen szerezhetitek meg, nemcsak az elsőt, hanem a másodikat is. Az érettségire épülő képzések 2-3 évesek, a ráépüléseket pedig 0,5-2 év alatt végezhetitek el. Nappali (25 éves korig), esti, levelező, távoktatási, illetve egyéb sajátos munkarendben is tanulhattok, a képzések szeptemberben, illetve februárban indulnak. Az iskolai rendszerű ingyenes OKJ-ról itt olvashattok részletesen, azt pedig, hogy diploma után is ingyen tanulhattok-e, itt nézhetitek meg.

Az iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami képzések ugyan nem ingyenesek, de év közben is indulnak (nemcsak szeptemberben és februárban), rövidebb idő alatt elvégezhetőek, és jobban illeszkednek a munkaidőhöz. A képzés hosszát óraszámban adják meg: a kötelező képzési idő 150 és 2400 óra között mozog, szakképesítéstől függően. A ráépülések elvégzése 180-1040 órát jelent. Az iskolarendszeren kívüli képzésekről itt olvashattok részletesen.

Ha ilyen formában szeretnétek szakmát tanulni, érdemes minél előbb körbenézni a képző intézmények kínálatában, mivel az OKJ-s rendszert hamarosan átalakítják, és sokkal kevesebb képzést lehet majd iskolarendszeren kívüli formában elvégezni.

Azt, hogy melyik szakképzés milyen formában indul, az aktuális Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) nézhetitek meg: a 2019-es listát innen tölthetitek le. A "magyarázat" fülön nézhetitek meg a különböző munkarendek betűkódjait és a többi oszlop számkódjainak jelentését. Azt, hogy milyen végzettségre van szükségetek a különböző képzések elvégzéséhez, itt is megnézhetitek.

A konkrét tanfolyamok kereséséhez használhatjátok a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keresőjét is.

Itt az idei lista: ezekkel a szakmákkal rövid idő alatt munkát találhattok

Milyen képzésekkel helyezkedhettek el könnyedén? A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán fent van a 2019/2020-as ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések listája.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés