Ingyenes lehetőségek érettségire készülőknek: szaktanári tippektől a YouTube-csatornákig Érettségi-felvételi
Eduline

Ingyenes lehetőségek érettségire készülőknek: szaktanári tippektől a YouTube-csatornákig

Összegyűjtöttük a legjobb ingyenes lehetőségeket az érettségi felkészüléshez: online előadássorozatok, videók, adattárak és szaktanári tippek egy helyen, akár matekból, akár töriből vagy más tárgyból érzitek úgy, hogy szükségetek lenne még egy kis doppingra.

Érettségi maraton három tárgyból 

A Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítőcsapata idén is megrendezi közvetlenül az írásbeli érettségi előtt felkészítőmaratonjait. Három tárgyból - matek, töri és közgáz - tartanak a következő hetekben intenzív előadássorozatot. A szokottól eltérően, de cseppet sem meglepő módon 2021-ben mind a három esemény online lesz, így bárki csatlakozhat, ráadásul ingyen. A szervezők azt ígérik, az online streamben előkerülnek majd az érettségin leggyakrabban előforduló, legfontosabb témák.

Matekból már elindult a programsorozat: április 21. és 23. között csatlakozhattok az előadásokhoz. A maratonon tipikus érettségi feladatokon keresztül mutatják be a különböző témaköröket, de olyan tippekkel és trükkökkel is készülnek, amelyekkel több pontot szerezhettek. Ha matekoznátok még egy kicsit, itt jelentkezhettek az eseményre.

Töriből április 27. és 30. között lesznek az előadások. Előkerülnek majd a slágertémák, melyek utolsó átismétlése nagy segítséget jelenthet majd az esszékírásnál is. A 30-60 perces összefoglaló előadásokkal átismételhetitek az összes fontos témát, amely közép- és emelt szinten előkerülhet. Az előadások minden nap 14:00 és 19:00 között lesznek YouTube-on, így bárki bekapcsolódhat - írják a szervezők. Ha töriből kellene extra segítség, itt jelentkezhettek az eseményre.

Közgázból május 6-án és 7-én lesz az idei maraton - a közgáz felkészítőt itt találjátok.

Készüljetek a matekra egy ismert tanárral

Ha azok közé tartoztok, akik a matektól tartanak a legjobban, akkor jó hírünk van: Gerőcs Lászlóval, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának matematikatanárával most teljesen ingyen készülhettek a vizsgákra. A korrepeta.hu-n középszintű és az emelt szintű videókurzust is találtok, amelynek egyes részein mindenki a saját tempója szerint haladhat végig. A középszintű kurzus 20+1 epizódot, az emelt 16+1 epizódot tartalmaz.

Last minute felkészítő, szintén matekból

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara is szeretne segíteni azoknak, akik rettegnek a matekérettségitől. Az egyetem egyik hallgatója a vizsga nehezebb feladatai közül - például geometria, valószínűségszámítás, statisztika és függvények - szemezget, ezeket oldja meg. A közvetítés április 29-én lesz. Teljesen ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött - erről itt találjátok a részleteket.

Töriérettségi adatok, fogalmak és események egy helyen

A kimaradt, nehezen érthető vagy átnézendő leckékhez jól jöhetnek a régi Száray-tankönyvek és az azokhoz tartozó adattárak, amelyeket mind közép-, mind emelt szinten jól lehet használni a készüléshez. Itt nézhetitek meg a kilencedikes tananyaghoz kapcsolódó adatokat, itt a tizedikes adatokat és fogalmakat, ezen a linken a tizenegyedikes és végül a tizenkettedikes adatokat

YouTube-csatornák

Történelem: a Studium Genarle töriszekciójának külön YouTube-csatornája van a témakörök részletesebb feldolgozásához, megértéséhez. Rövid videókban magyaráznak el különböző témaköröket.

Matek: Rengetegen tartják életmentőnek Retkes Péter YouTube-csatornáját, ami nem csoda, mivel a videóiban úgy magyaráz, hogy még annak is megjön a kedve a matekozáshoz, aki egyébként retteg tőle. Arról a videójáról, amelyben 100 feladatot old meg a matekérettségi első részéből (kevesebb mint három óra alatt), itt írtunk korábban.

Appok

Ebben az alkalmazásban olyan 30 pontos teszteket tölthettek ki, amelyek a matekérettségi első részéhez hasonlítanak. A legtöbb feladatnál megnézhetitek a magyarázatokat és a megoldáshoz szükséges képleteket is. A befejezett tesztsorokra pontokat kaptok, ezekről az alkalmazás statisztikát is vezet. Az app egyik előnye, hogy a feladatsorokat tetszőleges sorrendben lehet kitölteni, illetve bármikor újrakezdhetitek a megoldást. 

A töriérettségire ezzel az appal tudtok gyakorolni. Ebben szintén a korábbi évek érettségi vizsgáiból állítottak össze tesztsorokat, amelyek a töriérettségi első feladatlapjához hasonlítanak. Egy-egy feladatsor 50-50 pontos. Egyes feladványokhoz forrásokat is kaptok – ezeket a legtöbb esetben a képernyő közepén találjátok egy jobbra-balra mozgatható sávban. 

Ezzel az alkalmazással az angolérettségi különböző részeire - olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése - készülhettek fel, ugyanennek az appnak a német változatát pedig innen tudjátok letölteni.

Kvízek

Gondoltunk azokra is, akik már unják a konkrét feladatsorokat. Számos tesztet összeállítottunk már nektek, amelyekkel gyakorolhattok a vizsgákra. Egy korábbi matektesztünket itt, töri évszámos tesztünket itt, biosztesztünket pedig itt találjátok. Ha még több tesztet megoldanátok, kattintsatok ide.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés