Érettségizők a tantermekben két héttel a vizsgák előtt - megéri vagy felesleges kockázat? Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Érettségizők a tantermekben két héttel a vizsgák előtt - megéri vagy felesleges kockázat?

A jelenlegi tervek szerint április 19-től az általános iskoláktól a középiskolákig mindenhol elindulhat a személyes oktatás. Az érettségik előtt két héttel azonban sokakban felmerül a kérdés, mennyire lehet biztonságosan visszaengedni a diákokat egy olyan közösségbe, ahol csak a tanárok lesznek beoltva. Szavazzatok, szerintetek mi lenne a legjobb döntés.

A szombaton megjelent új kormányrendelet szerint április 19-től a köznevelési intézményekben – az általános iskoláktól a középiskolákig mindenhol, viszont az óvodák kivételével – és a szakképző intézményekben ismét elindulhat a személyes oktatás.

A nyitásig azonban még el kell érni legalább 2,5 millió beoltottat, ezen belül legalább 80 ezer pedagógust is be kell még oltani. Ha minden jól megy, erre április 10-ig kerül sor. A héten kezdik beoltani azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat, akik március 24-ig már regisztráltak. Az oltásuk a tervek szerint április 1-jén (csütörtökön), 2-án (pénteken) és 3-án (szombaton) történik meg, azokat pedig, akik ma éjfélig regisztrálnak, a húsvéti ünnepek után oltják majd.

A nyitással kapcsolatban azonban nagyon sok kérdés merült fel, például, hogy mennyire veszélyes a nyitás, ha a tanárok ugyan oltva lesznek, a diákok ugyanúgy megfertőzhetik egymást. Illetve az is kérdés, hogy az érettségik előtt két héttel mennyire lehet a több hónapja tartó távoktatásból az utolsó hajrára hatékonyan személyes oktatásra átállni. Sőt az is sokakban felmerült, mekkora a kockázata annak, hogy ebben a két hétben pont azok fertőzik majd meg egymást, akik május elején vizsgáznak. Bár konkrét válaszok még nincsenek sok oktatási szervezet dolgozik a kérdések megválaszolásán, amik egyenlőre csak gyűlnek - kíváncsiak vagyunk, ti mit gondoltok.

Továbbra sem egyszerű érettségizőnek lenni, főleg nem idén

Az elmúlt év komoly mentális terhelést jelentett a diákoknak, és „jelentős tudásbeli hiányosságok is mutatkozhatnak az idén érettségiző évfolyamnál” - írja a neves magyarországi középiskolák vezetőit tömörítő Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma. Fel is ajánljuk munkájukat és együtt-gondolkodásukat abban, hogy kidolgozzanak egy részletes tervet a 2021-es érettségi a méltányos kompenzálásra.

Idén érettségiztek? Mondjátok el, mit gondoltok!

A hónapok óta tartó távoktatás alatt sok végzős vesztette el az összes lelkesedését, motivációját. Sokan érzik reménytelennek a felkészülést a vizsgákra - még akkor is, ha a tervek szerint április 19-én (az oktatásban dolgozókkal együtt 2,5 millió beoltott után) kinyithatnak az iskolák.

Ha ti is idén érettségiztek, írjátok meg nekünk Facebookon vagy e-mailben (az [email protected] címre) mennyire érzitek biztosnak a felkészülést, visszamennétek-e két hétre az iskolába az érettégi előtt, mennyire volt hatékony az elmúlt hónapok felkészülése.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés