Kiknek és mennyi pont jár hátrányos helyzetért a 2021-es felvételin? Érettségi-felvételi
Eduline

Kiknek és mennyi pont jár hátrányos helyzetért a 2021-es felvételin?

A felvételin számos igazolásra, bizonyítványra lehet kapni többletpontot. Most azt néztük meg, milyen szabályok vonatkoznak a hátrányos helyzetre.

A hátrányos helyzet miatt 40 többletpont jár a 25 évnél fiatalabb jelentkezőknek minden alap- és osztatlan szakon, valamint felsőoktatási szakképzésen - kivéve, ahol a gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot - írja a Felvi.

Azok kaphatnak többletpontot, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, és ez alapján - a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításával egyidejűleg vagy később, külön döntésben - a település jegyzője vagy a gyámhatóság megállapítja, hogy a jelentkező hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű. A hátrányos helyzetről való döntést mindkét esetben kérelmezni kell, és a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal egyező időtartamban kell fennállnia.

A hátrányos helyzetet akkor állapítják meg, ha alacsony a szülők iskolai végzettsége vagy foglalkoztatottsága, vagy elégtelen lakókörnyezetben, illetve lakáskörülmények között él a jelentkező. Halmozottan hátrányos helyzetű, akinek esetében ezek közül legalább kettő fennáll, továbbá az, akit nevelésbe vettek vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll.

Fontos, hogy a hátrányos helyzetnek a felvételi tájékoztató megjelenése és 2021. július 8. közötti időszakban fenn kell állnia.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok, a többletpontok teljes listáját pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés