Felvételi 2021: ezeket a dokumentumokat kérhetik még külön az egyetemek Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Felvételi 2021: ezeket a dokumentumokat kérhetik még külön az egyetemek

Orvosi igazolás, önéletrajz, motivációs levél, szakmai tevékenység igazolása - ez csak néhány dokumentum azok közül, amit a kötelezőkön kívül kérhetnek még a felsőoktatási intézmények a felvételihez. Itt a teljes listát megtaláljátok.

Korábban már írtunk azokról a dokumentumokról, amelyeket a jelentkezési határidőig - azaz február 15-ig - kell feltöltenetek az E-felvételibe. Most pedig azt szedtük össze, hogy ezeken kívül még milyen speciális papírokat, előfeltételeket határozhatnak meg az egyetemek a felvételi feltételeként.

Betöltött munkakör igazolása

Erre azért van szükség, mert egyes képzéseken csak bizonyos munkakörben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól.

Előalkalmassági vizsgáról szóló igazolás

Egyes képzéseken - például a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító (nemzetiségi tanító), óvodapedagógus (nemzetiségi óvodapedagógus) szakokon - előalkalmassági vizsgákat is tartanak, így már a jelentkezési határidő előtt kiderül, alkalmasak vagytok-e az adott szakra vagy sem.

Az előalkalmasságin szerzett igazolást mindenképpen csatolnotok kell a jelentkezéshez, ennek hiányában ugyanis újra vizsgára hívhatnak, de akár ki is zárhatnak titeket. Fontos, hogy ha csak a jelentkezési határidőt követően vesztek részt alkalmassági vizsgán, akkor annak eredményét nem kell dokumentummal igazolni, mivel azt a felsőoktatási intézmények rögzítik a központi felvételi nyilvántartásba.

Orvosi igazolások

Amennyiben egészségügyi (orvosi) igazolás szükséges a jelentkezéshez, arról a Felvin, az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az intézményi meghirdetéseknél tudtok tájékozódni.

Önéletrajz, motivációs levél

Ez egy saját magatokról, legfontosabb adataitokról és tevékenységeitekről szóló beszámoló. Csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes mesterképzéseknél többletpontot érnek a szakmai tevékenységek, eredmények, úgyhogy ennek is érdemes utánajárnotok. Itt ilyesmikre kell gondolni, hogy publikációs és kutatási tevékenységek, egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok, illetve országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

Szakirányú továbbképzés igazolása

A szakmai tevékenységhez hasonlóan egyes mesterképzéseknél a szakirányú továbbképzésekért is járhat többletpont, továbbá a szakfordító vagy szakfordító és tolmács képzés befejezéseként kiállított oklevél, képesítő bizonyítvány nyelvvizsgának felel meg. 

Azokon a jogcímeken, amelyeket már február 15. előtt is igazolni tudtok, eddig a határidőik kell feltöltenetek a dokumentumokat. Amennyiben ezek még nem állnak rendelkezésetekre, július 8-ig tudjátok majd őket pótolni. Azt, hogy miért jár pluszpont, itt nézhetitek meg.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.