Ezek a legfontosabb információk a keresztféléves felvételivel kapcsolatban Érettségi-felvételi
Eduline

Ezek a legfontosabb információk a keresztféléves felvételivel kapcsolatban

Már elindult a keresztféléves felvételi időszaka, összeszedtük a legfontosabb infókat, hogy egy helyen megtaláljatok mindent, amire szükségetek lehet.

Elindult az idei keresztféléves időszak. Milyen határidőkre kell figyelnetek, miért járt pluszpont, hogyan számítják a pontokat és milyen szakokra jelentkezhettek? Itt vannak a válaszok.

A keresztféléves felvételi eljárásban nem minden intézmény indít képzéseket, de így is több egyetemre és főiskolára jelentkezhettek. Fontos, hogy a keresztféléves felvételin is legfeljebb hat helyet jelölhettek meg. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2020. november 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2020. november 20. A jelentkezési határidő után szerzett dokumentumok feltöltésének határideje pedig 2021. január 11. A ponthatárokat várhatóan 2021. január 25-én hirdetik ki. A dátumokkal kapcsolatban minden infót itt találtok meg.

Alap- és osztatlan mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot 400+100 pontos pontszámítási rendszerben számítják. Ha alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre, vagy mesterképzésre jelentkeztek, akkor az összpontszámotoknak el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot. A pontszámítási szabályokról itt olvashattok részletesebben. Fontos arra is figyelnetek, hogy nem jár minden esetben többletpont a nyelvvizsgáért, illetve azt is megnézhetitek, hogy mi számít bele a tanulmányi pontokba a keresztféléves felvételin.

Ha a dátumokat már feljegyeztétek, akkor érdemes megnéznetek, hogy milyen lépésekből áll a jelentkezés. Az első lépés a regisztráció az E-felvételi rendszerébe, az utolsó pedig a fizetés és hitelesítés. Itt tudjátok megnézni a jelentkezés menetét részletesen.

Ha kíváncsik vagytok, hogy a tavalyi keresztféléves felvételin mely alapszakok voltak a legnépszerűbbek, akkor ebben a cikkben megnézhetitek, ha pedig nem vagytok biztosak abban, hogy pontosan miért is kaphattok pluszpontot, akkor ennek is érdemes utánaolvasni. Azt is megnéztük, hogy tavaly hány pont kellett a sikeres felvételihez a legnépszerűbb szakokon.

Ahogy már korábban írtunk róla, idén is a meghirdetett képzések nagy része mesterképzés. Ebben az időszakban ugyanis nem minden egyetem és nem minden képzését hirdeti meg - ellentétben a tavaszi felvételi időszakkal. Itt tudjátok megnézni, hogy milyen képzéseket hirdettek meg idén az egyetemek. Ha nem vagytok biztosak abban, hogy az egyes jelzések, betűk mit jelentenek a felvételi rendszerben, akkor készítettünk nektek magyarázatot, amin könnyen ki lehet igazodni.

2024-ben jön az új érettségi követelményrendszer

Mivel az új Nemzeti alaptanterv nem csak új tankönyveket, hanem hamarosan új érettségi követelményeket is hoz magával, a most kilencedikes diákoknak 2024-ben már az új rendszer szerint kell majd vizsgázniuk. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mutatjuk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés