Külföldi továbbtanulás a koronavírus alatt: ezeket tudnotok kell, ha felvételiztek Érettségi-felvételi
Eduline

Külföldi továbbtanulás a koronavírus alatt: ezeket tudnotok kell, ha felvételiztek

Évek óta egyre több magyar diák kezdi meg egyetemi tanulmányait külföldön. Kivételes helyzetben vannak azok, akik idén ősszel külföldi egyetemen terveznek továbbtanulni, hiszen az ő jelentkezésüket, felvételijüket és egyetemkezdésüket jelentősen befolyásolja a koronavírus elterjedése.

A legtöbb nyugat-európai országban elkezdték a felvételi interjúkat telefonon vagy online bonyolítani. Az egyetemek késlekednek a felvételi döntéssel: a brit egyetemi felvételi rendszer már meghosszabbította a határidőket mind a felvételi döntést, mind a diákok egyetemválasztását illetően, míg a holland egyetemek meghosszabbították a jelentkezés határidejét. A már felvett diákok nyílt napjait mindenütt virtuálisan tartják meg, vagy elhalasztották - szedte össze a legfontosabb infókat az Euroexam International go2uni csapata.

A követelményrendszer is változik: az amerikai, nyugat-európai egyetemeken nagy százalékban tanulnak külföldi diákok, ezért a felvételi osztályok figyelembe veszik az egyes országok iskolabezárásait, érettségikkel kapcsolatos döntéseit, a nyelvvizsga-központok bezárását, egyes nyári felvételi vizsgák törlését (pl az amerikai SAT vagy a brit STEP vizsgáét).
Az egyetemek ezért kitolhatják a nyelvi követelmények határidejét, eltörölhetik ezt a követelményt, vagy vizsgáztathatnak maguk is. Amennyiben késve, vagy egyáltalán nem tudsz érettségizni, az egyetemeknek több információ alapján is dönthetnek a felvételedről: a megjósolt jegyeidből, a motivációs levélből, tanári ajánlásból, önéletrajzból; megkereshetik az ajánlódat is új információkért, fontos, hogy ő fel legyen erre készülve, és elérje a megadott (akár iskolai) levelező rendszerét.

Néhány egyetem már jelezte, hogy lehetséges, hogy a már felvett diákok szállásfoglalásában is késések vagy problémák fognak fellépni, az egyetemek dolgoznak a megoldásán. Végül, ha még ősszel is fennáll a kiutazási korlátozás, az egyetemek online is megkezdhetik az oktatást, hiszen már most is így tanítanak.

Hogyan készülhettek, ha külföldre jelentkeztetek?

A Cambridge-i Egyetem azt ajánlja a leendő elsőéveseinek, hogy rendszeresen írjanak le minden fontos történést, mert ezeket esetleg bekérhetik tőlük. Ezt érdemes megfogadni bármelyik külföldi egyetemre készülőnek, és naplót készíteni a következőkről: mikor volt az iskolabezárás, milyen lehetőségeitek vannak a tanulásban vagy éppen van-e megfelelő eszközöd a távoktatáshoz. Az is fontos lehet, hogy részt vesztek-e az érettségin és mi lesz akkor, ha nem adják ki a hivatalos (lepecsételt) bizonyítványod.

Nagyon fontos az is, hogy folyamatosan figyeljétek a híreket az érettségiről és a nyelvvizsgákról is. Lépjetek kapcsolatba az egyetemmel, amennyiben online nyelvvizsgát szeretnétek tenni. Az IELTS híreit a British Council oldalán, a TOEFL új táv-vizsgájáról pedig itt olvashattok.

Persze nem csak az érettségi és a nyelvvizsga a fontos, érdemes amúgy is felvenni a kapcsolatot az egyetemetekkel, és kövesétek célországotok hivatalos szerveinek híreit is. Rendszeresen ellenőrizd az emaileket (minden mappád), és kövesd az egyetem honlapját, Twitter-, Insta- vagy Facebook oldalát. Ha kérdésed van, az adott tanszék felvételi csoportjának írj, de légy türelmes, nem fognak gyorsan válaszolni - tanácsolja a go2uni csapata.

Hol találtok hivatalos infókat?

Az Egyesült Királyságba készülőknek a UCAS és a Department for Education oldalát érdemes követni. A Hollandiába felvételizőknek érdemes tudni, hogy a legtöbb programra meghosszabbították a jelentkezési határidőt, erről az Association of Universities in the Netherlands és The Ministry of Education, Culture and Science számol be. Ausztriában a Federal Ministry on Education, Science and Research fog hasznos információkat közölni. Dániába készülőknek érdemes a Danish Ministry of Higher Education and Science híreit követni. Az USA-ban az oktatás nem a szövetségi kormányzat, hanem az államok hatásköre, ezért egyrészt az adott állam honlapját, másrészt a konkrét egyetem honlapját vagy közösségi média jelenlétét érdemes követni.

Friss felmérés: 10-ből 9-en nyelvvizsgáznának online

Tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető, online nyelvvizsgát, ehhez szükséges eszközeik is megvannak. A megkérdezettek kétharmada továbbra is komplex vizsgát tenne - ez derül ki az Euroexam International felméréséből.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés