Kötelező emelt szintű érettségi: itt vannak a részletek az ingyenes felkészítőről Érettségi-felvételi
Eduline

Kötelező emelt szintű érettségi: itt vannak a részletek az ingyenes felkészítőről

Január 20-án indulnak a 2020-as felvételin kötelező emelt szintű érettségire felkészítő ingyenes tanfolyamok, amelyekre tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezők jelentkezhetnek. A magyaron, matekon és történelmen kívül angolból és németből, illetve természettudományos tárgyakból kaphattok segítséget felkészülésben. A jelentkezési határidő január 9.

November végén jelentették be, hogy Irány az Egyetem 2020 néven a kötelező emelt szintű érettségire felkészítő programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia.

A program azoknak szól, akik már nem középiskolások, de jövőre szeretnének felvételizni egyetemre, főiskolára, és ehhez valamely tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát szeretnének tenni a 2020. május-júniusi vizsgaidőszakban. Vagyis feltétel, hogy ne legyen tanulói vagy hallgatói jogviszonyotok, az érettségi bizonyítványotok pedig 2019. december 31. előtti legyen.

A részvétel ingyenes, de írásban kell vállalnotok, hogy az előzetesen megjelölt előkészítőn részt vesztek és legalább az órák 50 százalékán megjelentek, különben 2020. július 31-ig 30 ezer forintot vissza kell fizetnetek. A következő tantárgyak esetében indul januárban felkészítés: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, angol, német, fizika, biológia, kémia, földrajz. Legfeljebb két tantárgyra jelentkezhettek. A 2020-as tavaszi érettségi emelt szintű szóbeli tételeit tantárgyanként itt találjátok.

A tanfolyamok január 20-tól április 30-ig tartanak. Minden tantárgy esetében heti két óra a felkészítés időtartama, az órarendről írásban kaptok tájékoztatást. A felkészítések csoportos formában zajlanak. A csoportok minimális létszáma nyolc fő, amennyiben a jelentkezők száma ezt nem éri el, akkor a felkészítést szervező intézmény és fenntartója dönt arról, hogy a felkészítőt elindítja-e.

A részletes tájékoztatót, a települések és a felkészítőt indító intézmények listáját a kapcsolattartók elérhetőségeivel együtt a Klebelsberg Központ honlapján találjátok meg. Jelentkezni e-mailben, a név és a választott tantárgy, valamint a település megadásával lehet január 9-ig a megadott elérhetőségeken.

Az új követelmény szerint azoknak, akik a 2020-as felvételin szeretnének bekerülni alap- vagy osztatlan képzésre, legalább egy emelt szintű érettségivel rendelkezniük kell - a néhány kivételről itt olvashattok. Azt, hogy mely szakokon milyen tárgyakból kell vizsgáznotok, itt nézhetitek meg, arról pedig, hogy mely képzéseken újdonság a követelmény, itt olvashattok.

A jövő szeptemberben induló képzésekre érvényes felvételi tájékoztatót december 19-én vagy 20-án hozzák nyilvánosságra. A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Felvételi 2020: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szakválasztásnál?

Jövőre szeretnétek felvételizni egyetemre, főiskolára és a megfelelő képzést keresitek? Szempontok és információk, hogy könnyebb legyen a választás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz Campus life Szabó Fruzsina

Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz

Van, ahol gyorstesztekkel és napi kötelező lázméréssel, máshol állandó egészségügyi stábbal, betegszobával, fertőtlenítőpontokkal készülnek az idei egyetemi gólyatáborokra a szervezők. Bár a legtöbb felsőoktatási intézményben azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem kell majd lefújni a programokat, a szabályok szigorúak: csak azok az elsőévesek gólyatáborozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk.