Hogyan lehet könnyebb a vizsgaidőszak? Ezeket érdemes betartani Campus life
Eduline

Hogyan lehet könnyebb a vizsgaidőszak? Ezeket érdemes betartani

Az egyetemisták nyakán a vizsgaidőszak, ezen a héten sokan vizsgáznak, míg másoknak a legtöbb időpontját januárra tették. Hasznos tanácsokat adunk a felkészüléshez az ünnepek kapcsán is.

Pihenjetek

Bár a karácsony előtti utolsó nagy hajtásban lehet, hogy nem nagyon lesz rá lehetőségetek, az ünnepek alatt mindenképpen pihenjétek ki magatokat, regenerálódjatok. Fontos, hogy kiszakadjatok a tanulásból, egyetemi közegből, ugyanis a januári megmérettetésekre fel kell készülnötök - már akinek sok vizsgája lesz még. Pihenés nélkül nincs értelme újba belefogni, és a régit sem igazán éri meg folytatni. Az ünnepek alatt azonban nagy valószínűséggel nem lesz nehéz leengednetek: sok-sok alvás, együtt töltött idő a családdal, filmnézés, olvasás, esti séták, mindjárt eljön ez is.

Tervezzetek

Mielőtt még nagyon elmerülnétek a bejglifogyasztásban, gondoljátok át, hogy mi vár majd rátok. Hány vizsgáról van szó, milyen könyvekre, tananyagokra van szükségetek, és idő előtt - főleg míg nyitva vannak a könyvtárak - szerezzétek be őket. Azért is jó ötlet, legalább ezt a kötelező kört letudni még az ünnepek előtt, mert így január elején nem fog nagy meglepetés érni benneteket. Tudni fogjátok, hogyan és mire kell készülnötök. Nem árt, ha egy időtervet is készítetek, egymáshoz képest milyen dátumokra veszitek fel a vizsgáitokat, hogyan osztjátok be a tanulásra szánt időt - egyik sem mindegy.

Fontos a jó átlag: az egyetemisták körében is sok múlik rajta

Az állami ösztöndíjas képzésben tanulóknak ügyelniük kell arra, hogy meg is tarthassák helyüket ebben a finanszírozási formában. Ehhez viszont több feltételnek is eleget kell tenniük, különben átsorolják a őket önköltséges képzésre. Itt vannak a részletek.

Adjatok időt

Ne akarjatok minden vizsgán egyszerre túllenni, vagy mindegyikre egyszerre felkészülni. Fontos, hogy adjatok magatoknak elég időt a felkészülésre, és lehetőleg a vizsgák időpontjait is - ha több van - jól gondoljátok át. Ha egyértelműen látjátok, hogy melyik vizsga könnyebb, melyik nehezebb, érdemes akár a nehezet előrébb hozni, hogy hamarabb túllegyetek rajta, vagy éppen pont hogy a hónap második felére tenni, ha tényleg rengeteg időre lenne szükségetek a felkészülés miatt. Jó dolog, ha eltervezitek, hogy a következő x napot ennek és ennek a tárgynak a tanulására szánjátok, de a pihenésről ebben az esetben se feledkezzetek meg.

Tervezés és szervezés az új évben: így tarthattok kézben mindent egyetlen füzettel

Ti is számtalan cetlit és füzetet halmoztok fel, hogy kézben tudjátok tartani a teendőiteket, találkozóitokat, jegyzeteiteket és gondolataitokat? Egy olyan technikát mutatunk, amellyel a következő évben már profibban vághattok neki a tervezésnek, szervezésnek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés