Milyen munka illik hozzátok? Ezekkel a módszerekkel rátalálhattok Pályakezdés
Eduline

Milyen munka illik hozzátok? Ezekkel a módszerekkel rátalálhattok

Pályaválasztás előtt álltok, de nem vagytok elég biztosak a döntésetekben? Vagy éppen azt sem tudjátok pontosan, mit szeretnétek csinálni? A következő tippeket érdemes megfogadnotok és kipróbálnotok még az egyetemi évek alatt.

Szárnypróbálgatás

Már az egyetem alatt érdemes felmérni azokat a munkalehetőségeket, amelyek érdekelhetnek titeket. Legyen szó diákmunkáról nyáron vagy évközben, részmunkaidős állásról - ami felkelti az érdeklődéseteket, érdemes kipróbálni. Ráadásul minél többet kipróbáltok - amellett, hogy annyival több munkatapasztalatotok lesz - pontosabb képet kaptok arról, mi az, amit szívesen csinálnátok hosszabb távon is. A munkavállalással kapcsolatos tippekről még többet itt olvashattok.

Börzék, tesztnapok

Az előző - terepfelméréshez kapcsolódva - az állás- és karrierbörzék, különböző tesztnapok eseményeit is érdemes követni. Beszélgessetek minél több emberrel, és ismerjétek meg, milyen lehetőségekkel számolhattok. Ezeken az eseményeken kiderül az is, hogy milyen készségekre van szükségetek elsősorban, így akár ezek fejlesztésén is folyamatosan dolgozhattok egészen a munkába állásig.

Online tesztek

Korábban ajánlottunk különböző személyiségteszteket, pályaorientációs kvízeket. Ezek közül is ajánljuk most a foglalkozásválasztó és/vagy önismereti tesztet. A munkahellyel kapcsolatos kompetenciákra és az általatok "elvárt" értékekre is kitér a foglalkozásválasztó kvíz, így a kitöltés végén kaptok majd egy foglalkozásokat tartalmazó listát is.

Pro és kontra

Ha már van legalább két kirajzolódó irány, esetleg további szak vagy munkahely, készítsetek róluk pro és kontra listát. Melyiket szeretnétek jobban, és miért? Menjetek végig különböző szempontok szerint, és döntsétek el, melyik miért lenne a legjobb. A végén aztán szerencsés esetben jól látszik majd, melyik oldalon van több érv.

Nem baj, ha nem vagytok biztosak

Azon sose stresszeljetek, ha nem vagytok biztosak abban, amit jelenleg csináltok, vagy éppen ha a jövőre vonatkozó döntésetekben kételkedtek. Próbáljátok meg mindenből kivenni a saját részeteket, és megtalálni bennük azt, ami érdekel titeket, jó érzést okoz számotokra. Ezekből aztán később lehet építkezni, akár tovább lépni.

Friss kutatás: az egyetemisták harmada nem tudja, milyen pályát válasszon a diplomázás után

A 18-30 közötti, felsőoktatásban vagy OKJ-s képzésben tanuló felnőttek körében 30 százalék azoknak az aránya, akiknek alig van elképzelésük arról, milyen pályát látnak maguk előtt. Minden negyedik középiskolás szintén ebben a helyzetben van, ha a továbbtanulásról van szó - derül ki egy friss kutatásból.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés