Hogyan lehet megszerezni a nyelvvizsgát a diplomához? Ezek a lehetőségek Nyelvtanulás
Eduline

Hogyan lehet megszerezni a nyelvvizsgát a diplomához? Ezek a lehetőségek

Még mindig égető probléma sok záróvizsgázott hallgató esetében a diploma megszerzése. Ugyanis hiába a sikeres államvizsga, nyelvvizsga hiányában nem vehették kézbe a diplomájukat. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók és a lehetőségek is, amelyekről fontos tudnotok.

93 415 - ennyi "beragadt" diplomát számolt össze az Oktatási Hivatal idén június végéig. Ahogyan azt mi is megírtuk, a nyelvvizsga hiányában át nem vehető oklevelek csökkentésére több lehetőség született már.

Ilyen volt a diplomamentő program is

A kormány 2014-ben diplomamentő programot indított, ez tavaly újraindult, és idén tavasszal pedig még egyet indítottak. A program keretében többek között angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol képzésre lehetett pályázni. Körülbelül három hónapos tanfolyamnak feleltek meg ezek a képzések, amelynek a támogatási mértéke fejenként maximum 300 ezer forint. Ezzel a statisztikák szerint több ezer diplomát sikerült megszerezniük a résztvevőknek, de a hiányzó diplomák számán jól látszik, még mindig túl sok oklevélről van szó.

Nyelvtanulási diákhitel

Az október elején elindult nyelvi diákhitel többek között erre a problémára is lett kitalálva. A nyelvi diákhitelt (amely 100-500 ezer forint közötti összeg lehet) aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók, illetve olyanok vehetik fel, akik a tanulmányaikat már befejezték, de nyelvvizsga hiányában még nem kapták meg a diplomájukat. A sikeres nyelvvizsga letételét követően - a legtöbb idegennyelv esetében - a hitel kamata 0 százalék lesz.

Hány óra kell egy nyelv megtanulásához? Érdekes lista az időbefektetésről

Gondolkoztatok már azon, hogy vajon milyen idegen nyelveket lehet a legkevesebb idő alatt megtanulni? Itt egy lista, ami tetszeni fog, ha időhiányban szeretnétek egy (újabb) nyelvvizsgát.

Meddig lehet benyújtani?

A sikeres felvételi után, akiket államilag támogatott képzésre vettek fel, aláírnak egy hallgatói szerződést, amelyben az is szerepel, hogy a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik az oklevelet, ennyi idő alatt tehát a nyelvvizsgát is be kell mutatni, hiszen anélkül nincs oklevél sem. Ha ez nem teljesül, vissza kell fizetni az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-át. Így tehát ha egy 6 féléves képzési idejű szakon tanultok, legfeljebb 9 félév áll rendelkezésetekre ahhoz, hogy diplomát szerezzetek, vagyis a végzés után még másfél évetek van nyelvvizsgázni.

Kedvezmény pedagógusoknak

A köznevelési törvény módosítása azt is tartalmazza, hogy a pedagógusok akkor is elkezdhetnek tanítani, ha a nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diplomájuk kiadása. Ettől függetlenül ugyanúgy kaphatják a diplomás bérezésnek megfelelő összeget.

A nyelvvizsga kérdésköre egyre jobban érinti az egyetemi felvételit is, mint kiderült a 2020-as keresztféléves felvételi ezalól még kivételt jelent.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Végzősök, figyelem! Ezeket a nyelvvizsgákat fogadják el a diplomához

Ha hamarosan diplomáztok, de még nincs nyelvvizsgátok, nem mindegy, hogy milyen bizonyítványt szereztek. Nem minden típust fogadnak el a diplomához. Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Hirdetés