Nemzetközi rangsoroktól, a kompetenciamérésen át az idei ballagásokig: a hét oktatási hírei Közoktatás
Eduline

Nemzetközi rangsoroktól, a kompetenciamérésen át az idei ballagásokig: a hét oktatási hírei

Idén az udvaron tartják meg a "pótballagásokat" a középiskolák, tíz magyar egyetem került fel a világ legjobbjai közé és elmaradt a nagy "csoda", a béremelés után is csak 190 ezer forintot keres majd egy fiatal oktató. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Egy hónappal az érettségi után, kevés vendéggel, az udvaron tartják meg a "pótballagásokat" a középiskolák

Bár már kedd óta tarthatnának ballagásokat, a legtöbb középiskola egészen június közepéig vár az érettségizők búcsúztatásával, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt csak szabadtéren szervezhetnek meg. Bár a diákok családtagjai, barátai védettségi igazolvány nélkül is részt vehetnek a ballagáson, számos iskolában korlátozzák a vendégek számát, az épületekbe pedig csak a tanárok és a végzősök léphetnek be. A gimnáziumok és technikumok zöme egyébként április végén online már megtartotta az iskolai ünnepséget.

Ebből nem lesz egyetemi „csoda”: a béremelés után is csak 190 ezer forintot keres majd egy fiatal oktató

Egyelőre nem lát költségvetési garanciát az egyetemi-főiskolai dolgozók szeptemberre és januárra ígért kétszer 15 százalékos béremelésére a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Pedig a fizetések siralmasak, a fiatal oktatók nem csak a versenyszférában, még a közoktatásban is magasabb bérre számíthatnak, miközben ambiciózus célokban nincs hiány – a miniszterelnök azt várja, hogy a modellváltó egyetemek „Magyarország lokomotívjaként” húzzák előre a gazdaságot. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Ismét napirenden a csúsztatott iskolakezdés: az új rendszer szeptembertől léphetne életbe

Most a Fővárosi Önkormányzat írt levelet a budapesti középiskolák és felsőoktatási intézmények vezetőinek, amelyben az igazgatókat arra kéri, vezessék be a csúsztatott iskolakezdést a kényelmesebb utazás érdekében. Itt olvashatjátok el a részleteket.

Miért kell minden diplomához B2-es nyelvvizsga? Többen lazítanának az egyetemi szabályokon

Ideje lenne módosítani a diplomák kiadásának nyelvvizsga-követelményein, bizonyos szakokon elegendő lenne a B1-es vagy akár az A2-es nyelvvizsga is – véli az egyik legjelentősebb nemzetközi nyelvvizsgarendszer magyarországi központjának vezetője. Nincs egyedül a véleményével, legutóbb az Állami Számvevőszék vetette fel, hogy érdemes lenne megvizsgálni, milyen szakterületeken lehet „magas szinten és eredményesen” dolgozni nyelvtudás nélkül.

289 ezer forint a magyar nettó átlagkereset, ezek a legjobban fizető képzések

Idén egészen mást jelent a "nyári egyetem": a járvány miatt több helyen meghosszabbították a félévet

Több egyetemen meghosszabbították a tavaszi tanévet, hogy a hallgatók be tudják pótolni a koronavírus-járvány és az online oktatás miatt elmaradt gyakorlati órákat, míg más felsőoktatási intézményekben azoknak lesz több idejük a vizsgákra, akik részt vettek a járványügyi védekezésben.

300 ezer diák tölti ki azt a tesztet, amely évről évre rámutat: komoly problémákkal birkózik a magyar oktatás

Majdnem 300 ezer diák tölt ki ma délelőtt egy matematika- és egy szövegértési tesztet, egy év „kényszerszünet” után ugyanis újra megtartják az országos kompetenciamérést. A felmérés évről évre komoly problémákra hívja fel a figyelmet. Például arra, hogy a tizedikes szakközépiskolások szövegértési képessége és matematikai eszköztudása a hatodikos általános iskolásokét sem éri el.

Révész Máriusz szerint nincs olyan kaotikus iskolarendszer egész Európában, mint itthon

A bérrendezés nem várhat? Kifejezetten alacsonynak nevezte a magyarországi tanári fizetéseket Révész Máriusz, kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő.

Tíz magyar egyetem került fel a világ legjobbjai közé: friss szakterületi lista

ELTE, BME, SE: összesen tíz magyar egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities (ARWU) szakterületi rangsorára.

Ingyenes nyelvtanulás a Duolingón túl: hat alkalmazás a nyárra, amit érdemes letölteni

A Duolingót és a Babbelt a legtöbb nyelvtanuló jól ismeri, míg a Drops, a Lirica vagy a ConjuGato nevű appot valószínűleg kevesebben próbálták ki. Pedig érdemes.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés