Döntöttek: az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják Közoktatás
Eduline

Döntöttek: az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják

Napok óta lóg a levegőben az esetleges iskolabezárások vagy az előrehozott tavaszi szünet kérdése. Most megszületett a döntés.

A mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a harmadik hullám számai jelenleg is növekednek, így a kormány a következő döntéseket hozta:

Az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig (azaz a tavaszi szünet végéig) bezárják.

A részletekről majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönt, ám a szigorítás a középiskolákat és az egyetemeket ez nem érinti, hiszen ott most sincs személyes oktatás - tette hozzá az államtitkár. Arról még nincs információ, hogy mi lesz az érettségizőkkel, vajon ők továbbra is bemehetnek-e személyes konzultációkra. Sőt arról sem mondott részleteket a Gulyás Gergely, hogy mi lesz az egyetemi gyakorlati órákkal, amiket eddig sok egyetemen személyesen tartottak.

A tegnapi és a mai napon is zajlik a kormányülés, a második jelenleg is tart - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A részletekről még nem minden esetben születtek meg a döntések - emelte ki, ezek legkésőbb holnap reggel kiderülnek majd.

Számítani lehetett a szigorításra. A napokban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, valamint Müller Cecília országos tiszti főorvos is elmondta, a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében is gyorsan terjed a fertőzés, ezért megfontolandó lenne, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az iskolák. Kásler Miklós erőforrás-miniszter is beszél az iskolabezárásokról: pár napja azt mondta, szerinte szükség lehet újabb szigorításokra.

Az iskolabezárások ötlete azonban korábban, még február végén merült fel, amikor komolyan megugrott az iskolai fertőzések száma, és egyre több iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy a veszélyhelyzet miatt valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzésben is rendeljen digitális oktatást. Akkor az operatív törzs még azt jelezte, egyelőre ezt nem tartják szükségesnek, noha a járvány harmadik hulláma felfutóban van. Azóta azonban sorra zárnak be az iskolák.

Az iskolabezárásokkal a szülők és diákok is egyetértenek

Nemrég indítottunk egy szavazást, ahol titeket kérdeztünk, szerintetek mi lenne a legjobb megoldás a jelenlegi helyzetben. Az eddig beérkezett válaszok alapján az Eduline olvasóinak 53 százaléka úgy gondolja, azonnali zárásra lenne szükség, a többit pedig majd kitaláljuk a két hetes rendkívüli szünet után. Sokan vannak azonban, akik az érettségizőkre is gondolnak, ugyanis az eddigi szavazók 20 százaléka szerint az lenne a legjobb, ha szünet lenne minden oktatási intézményben, de az érettségizők továbbra is részt vehetnének a kiscsoportos, személyes felkészüléseken. Azoknak az aránya is beszédes (4 százalék), akik a tavaszi szünetig még kihúznák valahogy, mivel szerintük ilyen gyorsan nem lehet döntést hozni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.