Szokatlan módon csökkentenék az iskolai lógásokat a kínai iskolákban Közoktatás
Eduline

Szokatlan módon csökkentenék az iskolai lógásokat a kínai iskolákban

Jelenleg tíz kínai iskolában tesztelik azt a nyomkövető rendszert, ami a diákok minden lépésére figyel az iskolán belül.

Habár a rendszer az iskolán kívül állítólag nem figyeli meg a diákok mozgását, így is nagyon komoly és szigorú rendszerben kell iskolába járniuk - írja a hvg.hu a a kínai állami The Global Times beszámolója alapján.

Az oldal szerint az iskolásoknak olyan egyenruhát kell viselniük, amelynek vállában egy-egy szenzort helyeztek el a készítők. Ezek segítségével pontosan nyomon lehet őket követni, látva a tartózkodási helyüket. Az így begyűjtött adatokon keresztül pontosan látni lehet, hogy a diák mikor érkezik meg és mikor távozik az iskolából. Emellett az iskola bejáratánál egy arcfelismerő rendszert is telepítettek, hogy meggyőződjenek arról, hogy minden diák a saját ruháját viseli.

A rendszer azonnal riaszt, ha valamelyik diák nem a saját egyenruháját viseli, és akkor is, ha egy diák nem megy be az órájára. Bár a kínai lap maga veti fel, hogy a diákok követése adatvédelmi aggályokat vet fel, Lin Cungvu, a Kujcsou tartományban található zsenhuaji 11. számú iskola igazgatója szerint a diákokat csak az iskola területén belül követik nyomon, az iskolán kívül már nem. Jelenleg egyébként 10 iskolában használják a rendszert.

Kötelezővé tették az egyenruha viselését egy francia iskolában

Provins városa lett az első Franciaországban, ahol kötelezővé tették az általános iskolásoknak az egyenruha viselését.

Hirdetés