Élet az OKJ-s képzések után: kik tanulhatnak ingyen az új rendszerben? Felsőoktatás
Csik Veronika

Élet az OKJ-s képzések után: kik tanulhatnak ingyen az új rendszerben?

A 2021-től életbe lépett szakképzési rendszerben is megmarad a két ingyenesen megszerezhető szakma? Mutatjuk a friss szabályokat és a legfontosabb részleteket.

Már régóta nem titok, hogy 2021-től a képzési rendszer teljesen megváltozik, a hagyományos OKJ-s lista megszűnik, ezzel pedig eltűnnek, összeolvadnak a korábbi képzések. Ahogy más sokszor leírtuk A 766 szakmát tartalmazó OKJ-s képzéseket a 174 államilag elismert, iskolarendszerű alapszakma váltotta fel. Sok képzés egybeolvad vagy megszűnik.

Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A lap már elérhető az újságárusoknál, vagy online. A megrendelésért kattintsatok ide.

Tehát 2021-től aki valamilyen szakmát szeretne megtanulni, már csak ebben a rendszerben teheti. Vagyis aki fodrásznak, pincérnek, kertésznek, járműfényezőnek vagy éppen kéz- és lábápolónak készül, annak be kell majd iratkoznia valamelyik technikumba vagy szakképző iskolába, nappali vagy esti tagozatra.

De megmaradnak az ingyenes képzések?

Igen, továbbra is ingyenes két szakma megszerzése nappali vagy esti tagozaton (azok is állami támogatással tanulhatnak, akiknek érettségijük vagy diplomájuk már van), emellett egy rövidebb ciklusú, szakképző intézményben szervezett szakmai képzést is ingyen lehet elvégezni. 

A változtatás része, hogy a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, így aki államilag elismert bizonyítványt szeretne, annak valamelyik akkreditált vizsgaközpontban külön is le kell majd vizsgáznia.

Kíváncsiak vagytok, mik a legnépszerűbb képzések? Itt megnézhetitek a technikumi képzéseket, itt pedig a szakközépiskolában tanulható top-szakmákat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés