A világ legjobb egyetemein tanulnátok? Így lesz valóság az álomból Felsőoktatás
Eduline

A világ legjobb egyetemein tanulnátok? Így lesz valóság az álomból

Az cseppet sem meglepő, hiszen évről évre látszik az iskolák statisztikáiból, hogy sok magyar diák kerekedik fel érettségi után, és választ külföldi egyetemet. De ha valaki eldöntötte, hogy külföldre megy, merre érdemes elindulni, hogyan érdemes választani és egyáltalán melyek a világ legjobb egyetemei? Erre kerestük a választ.

Ha külföldi továbbtanulásról beszélünk, akkor a sokaknak Anglia ugrik be elsőre. Bár a Brexit miatt most komolyan fogy azoknak a száma, akik a szigetországban kezdenék el a tanulmányaikat, a brit felsőoktatás még mindig nagyon csábító.  Akik ide készülnek, jó, ha tudják, hogy miután az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, a változások érintik az országban élő európai uniós polgárokat, így a diákokat is.

Bár a brit uniós kilépés lezárultáig ugyanaz a támogatási rendszer vonatkozik az országban tanuló EU-s hallgatókra is, mint a brit állampolgárokra, de félő, hogy a Brexit után jelentősen visszaesik az Egyesült Királyság egyetemein az Unióból érkező hallgatók száma. Fontos változás, ha jövőre szeretnétek külföldre felvételizni, akkor már vízumot kell igényelnetek. Erre 2020. október 5-től már lehetőségetek is van. Erről bővebben itt olvashattok.

Ez a brit egyetemeknek hatalmas érvágás, de a szakértők szerint a többi országnak jó hír lehet, ugyanis többen vehetik majd az irányt az északi országok felé, Hollandiába, az eddig is népszerű Dániába vagy éppen dél felé Franciaországba, Olaszországba. A legfrisseb statisztikák szerint Ausztriában és Németországban is 2500-2600 magyar hallgató tanul, így a német nyelvterületek továbbra is a legcsábítóbb úticélok között vannak. Ezeket az országokat követi az említett Egyesült Királyság, Dánia, az USA, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Svájc.

Hol vannak a világ és Európa legjobb egyetemei?

A világ egyetemi között továbbra is az Egyesült Államok a legmeghatározóbb szereplő, a friss nemzetközi felsőoktatási rangsorok eredményeiből is látszik, hogy az európai egyetemek is előkelő helyeket zsebelnek be. De mik az abszolút elsők a legjobbak között?

A Times Higher Education (THE) 2021-es listáján az első 10 helyén a University of Oxford, Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, University of Cambridge, University of California, Berkeley, Yale University, Princeton University, és The University of Chicago áll. Az amerikai intézmények mellett a legjobb 10-ben – nem meglepő módon – két brit egyetem is szerepel: az Oxford és a Cambridge. A teljes rangsorba egyébként összesen 101 brit és 181 Egyesült Államokbeli egyetem került be. 

A THE mellett hasonlóan mértékadó világrangsort állít össze évről évre a QS is. Itt a legjobb 10-ben nem csak amerikai és brit egyetemek vannak a legjobbak között, előkelő helyen végzett a svájci ETH Zurich is, ugyanis a 6. helyen áll. A QS top 10-es rangsorában egyébként öt amerikai, négy brit és egy - a fent említett - svájci egyetem található.

Miben a legjobbak? Bár a rangsorok összeállításának menete nagyon eltérő, minden esetben fontos értékelési szempont az oktatás minősége, a kutatások és publikációk száma, a külföldi hallgatók aránya és a végzés után bezsebelhető jövedelem is.  Persze tudjuk, hogy ezek csak statisztikák, a felvételizőknél elsősorban nem is az számít, hogy mekkora eséllyel publikálhatnak szaklapokba a leendő egyetemükön.

Bármit is választanátok, egy valami biztos: a nagy külföldi egyetemek olyan komoly követelményeket is támaszhatnak a jelentkezőkkel szemben, hogy felvételihez már külön felkészítőket szerveznek. E mellett a kisebb országok egyetemei is megkövetelik a tudást. A felvételik mellett pedig az sem egy utolsó szempont, hogy milyen tandíjjal kell számolnotok, vannak-e ösztöndíjlehetőségek, milyen opciók vannak a lakhatásra és milyen más költségekkel kell számolnotok az adott országban. Ezeknek már a jelentkezés kezdetén utána kell nézni.

Feltörekvők a nagyok között

Az amerikai és brit egyetemek mellett az utóbbi években azonban egyre több a top100-as listán azon egyetemek száma is, amik nem az angolszász nyelvterületeken vannak. Három németországi egyetem is szerepel a legjobb 50-ben a Times Higher Education (THE) listáján. Dánia is javított a rangsor alapján: hét egyetemük is bekerült a listába, ebből a 2018-ban a University of Copenhagen a 109. helyezés érte el, míg a legfrissebb listában a 84. helyen végeztek.

A holland egyetemek közül is találtunk 13-at ezen a listán, közülük – a korábbi évekhez képest két helyezést előre lépve - a Wageningen University & Research érte el a legjobb (62.) helyet. Az olasz egyetemek közül is sok (összesen 49) került fel a THE rangsorára. A legjobb helyezést (167.) a University of Bologna zsebelte be. A QS World University Rankings rangsorában a Politecnico di Milano szerepel a legjobb helyen, ők lettek a 137-ek.

A francia egyetemek is évről évre tartják helyüket a rangsorokban. Elsőre a Sorbonne neve ugrik be mindenkinek, ha a franciákról van szó – de ahogy a rangsorokból látszik, nem csak ők érnek el helyezéseket. A THE 2021-es listáján összesen 41, míg két éve csupán 31 francia egyetem szerepelt. A QS rangsorában is sok, összesen 28 francia felsőoktatási intézmény kapott idén helyet. A legjobb helyezést mind a két nemzetközi listában a Université PSL szerezte meg, 46. a THE és 52. a QS rangsorában. A THE statisztikái alapján nem csak a magyar hallgatók választják Franciaországot, ugyanis a legnépszerűbb francia egyetemen a külföldi hallgatók aránya 24%.

Bob Kaba Loemba, a Magyaroszági Campus France vezetője az Eduline-nak a friss statisztikákkal kapcsolatban elmondta: a külföldi hallgatók ötödik legnépszerűbb úticélja Franciaország. Ezen felül majdnem minden francia egyetemen tanul magyar diák alap-, mester- vagy doktori képzésen. Ez számokra váltva azt jelenti, összesen 569 magyar diák tanult a francia egyetemeken az Erasmuson kívül a 2019/2020-as tanévben. Bár Franciaországban népszerűek az állami egyetemek, fontos információ lehet az oda készülőknek, hogy vannak más lehetőségek is – emelte ki a szakember.

A francia oktatásról érdemes tudni, hogy a Bolognai rendszerben működő egyetemeken kívül vannak az úgynevezett Grande École-k, melyek zöme állami iskola, és alapvetően gyakorlatorientált képzéseket indítanak. "Az itt a végzettek államilag elismert, 5 éves felsőoktatási tanulmányoknak megfelelő mesterdiplomát kapnak” – tette hozzá a Campus France vezetője. Ma már számos iskola érettségi után is várja a jelentkezőket, a 3 és 5 éves képzésekre – magyarázta. Kimondottan a külföldi diákoknak lehet előny. Mint a francia diákoknak az európai hallgatóknak is a Parcoursup portálon kell jelentkezni, és felvételivizsga nélkül - végzettség alapján – is be lehet kerülni. A « Grande  École » francia sajátosság. Ide tartoznak a mérnöki iskolák, a menedzsmentiskolák, az Állami Állatorvosi Iskolák és a Politechnikum,.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy ha valaki nem beszél franciául, de az az álma, hogy Franciaországban tanuljon, nem kell lemondani róla. A felvételi előtt 1500 képzés közül választhatjátok ki a nektek tetszőt a Progams Taught in English katalógusból. Egyes képzések kizárólag angol nyelvűek, mások igényelnek egy kis francia nyelvtudást viszont közel felük ad diplomát. A Campus France vezetője azt is elmondta, hogy a francia egyetemeken a különböző képzések között nincs nagy különbség a népszerűséget nézve, az összesített adatok szerint talán a mérnöki, a közgazdasági, a politikai és jogi tudományok a legkeresettebbek.

Merre nézelődjön, aki nem szeretne messzire menni itthonról?

Ha itthon tervezitek az egyetemet, akkor van egy jó hírünk: magyar egyetemek is szerepelnek a világrangsorokban. A THE pszichológiai képzéseket rangsoroló listáján, az informatikai rangsorban, a gazdasági és üzleti rangsorban, illetve a bölcsészettudományi képzések listáján is szépen szerepeltek a magyar egyetemek. Megnézhetjük azt is, hogy melyek a legjobb orvosi-, mérnöki-, és fizikai képzést indító magyar egyetemek a rangsor szerint és a társadalomtudományi képzéseket rangsoroló listára is felkerült öt magyar egyetem. Hat magyar egyetemet találunk az élettudományi képzések legjobbai között.

Ezen felül a térségekben is vannak népszerű egyetemek.  A University of Vienna a Times ranglistáján a 167. helyen áll, és az egyetem nagyon népszerű a nemzetközi palettán is - itt 28% a külföldi tanulók aránya. Az osztrák egyetemek közül egyébként 11 került a legjobbak közé. A cseh egyetemek közül 18 került fel a listára, ebből a prágai Károly Egyetem érte a legjobb helyezést. Ezen kívül 2 szlovén, 2 horvát, 6 szlovák és 13 román egyetem is a legjobbak között végzett.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés