A CEU bécsi campusán már elindult az őszi félév, a budapesti oktatás jövője viszont egyre kérdésesebb Felsőoktatás
Eduline

A CEU bécsi campusán már elindult az őszi félév, a budapesti oktatás jövője viszont egyre kérdésesebb

A budapesti oktatás megmentését célozta volna a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) tavasszal kötött megállapodása. A TUM álláspontja viszont az, hogy amíg a magyar kormány nem garantálja azt, hogy a CEU-s diákok amerikai diplomát fognak kapni, nem lesz jelentősebb előrelépés - írja a 24.hu egy német lap cikke alapján.

Ahogy ma beszámoltunk róla, hétfőn megkezdődött az oktatás a Közép-Európai Egyetem (CEU) új, bécsi campusán, ahol idén ősszel 300 hallgató fog tanulni. Az intézmény 2019. január 1-jétől nem indíthat új képzést Magyarországon, akkreditációja pedig 2022 végéig szól. Az egyetem azt írta: bár az amerikai diplomát adó képzések központja 2020-tól Bécs lesz, folytatják a harcot a tudomány szabadságáért és az intézményi autonómiáért Magyarországon. A részleteket itt olvashatjátok, ahol olvasónknak köszönhetően fotókat is nézegethettek az új campusról.

A budapesti oktatás megmentését célozta volna a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) tavasszal kötött megállapodása, amely többek között német és amerikai akkreditációjú oklevelet és/vagy diplomát eredményező oktatási programok létrehozásáról szólt. A 24.hu a Tagesspiegel német lap alapján most arról írt, hogy az együttműködésben szeptember végéig semmilyen lényeges lépés nem történt, csak egy mesterképzéses hallgatóknak szóló csereprogram, illetve egy, a Stanford és a Berkeley egyetemmel közösen tartott workshop valósult meg.

Ulrich Marsch, a TUM szóvivője a lapnak elmondta: addig, amíg a magyar kormány nem garantálja azt, hogy a CEU-s diákok amerikai diplomát fognak kapni, semmi sem fog történni az ügyben. A szóvivő cáfolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kijelentését, miszerint a bajor felsőoktatási törvény miatt nem lehetséges a kooperáció, hozzátéve: semmilyen törvényi akadálya nincs a CEU-val történő együttműködésnek. A Tagesspiegel megkeresése az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem válaszolt.

A német lapnak Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese azt mondta: a további tárgyalásokhoz szükség lenne a magyar kormány konstruktív hozzáállására, anélkül viszont úgy érzik, hogy nem is figyelnek oda rájuk - írta a 24.hu. A CEU helyzetéről szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés