Fontos kérdés: passzív félévben is érvényes a diákigazolvány? Felsőoktatás
Eduline

Fontos kérdés: passzív félévben is érvényes a diákigazolvány?

Ha passziváltattátok a féléveteket, akkor is érvényes a diákigazolványotok? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Ebben a félévben nem aktiváltattam a státuszomat az egyetemen. Én is kaphatok diákigazolványt, illetve érvényesítetthetem erre a félévre is?

Aki halasztó (passzív félévet választ), az ugyan rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, de – aktív hallgatói jogviszonyt igazoló – matricára nem jogosult, ezért nem tud diákigazolványt igényelni, illetve érvényesíteni.

Ha már van diákigazolványotok, abban az esetben matricát nem fogtok rá kapni, ezért csak az aktuálisan rajta lévő matrica fog számítani, és annak lejártával már nem lesz érvényes diákigazolványotok. Tehát október utolsó napjával lejár a diákigazolványotok.

Mi történik, ha állami ösztöndíjasként halasztotok az egyetemen?

Lehet-e passzív félévetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok, és ha igen, milyen következményekkel jár a halasztás? Mutatjuk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.