Rossz esszépárt írtál meg? Most akkor hány ponttól búcsúzhatsz? Érettségi-felvételi
Eduline

Rossz esszépárt írtál meg? Most akkor hány ponttól búcsúzhatsz?

Nem egyedi eset, hogy a nagy izgalomban vagy kapkodásban nem a helyes párosításban írjátok meg az esszékérdéseket az írásbeli második felében. Mutatjuk, mi a szabály ilyen esetekben az értékelésnél.

Kíváncsiak vagytok, mik voltak a megoldások a mai vizsgán? Itt megnézhetitek a szaktanár által kidolgozott megoldásokat.

Középszinten nagyon fontos, hogy hiába láttatok összesen négy esszékérdést, ezek közül kettőt kellett választanotok: egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül, egyet pedig a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül.  

A választásnak is szabályai vannak, de mik ezek?  

Ha az általatok választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéteknek az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia és fordítva. Tehát ha a választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia. Ami ezen kívül fontos, a választásotokat jelölnötök is kell a feladatlapon.  

Emelt szinten hat feladatból hármat kellett választanotok: egy rövid, egy hosszú és egy komplex feladatot. Ha az általatok választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha az általatok választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia. A választásotokat itt is jelölni kell a feladatlapon. 

Mi történik, ha nem jó párosításban írtátok meg az esszét vagy nem jelöltétek a választást?  

Ha a választásotok egyértelmű, de rossz a párosítás, akkor úgy kell értékelni, hogy a legkisebb pontveszteség érjen benneteket. Tehát ha jelöltétek ugyan a választást, de nem jól párosítottátok őket korszakban, akkor arra az esszére fogtok pontot kapni, amivel több pontot értetek el. 

Ha kettőnél több feladatba is belekezdtetek, de nem jelöltétek egyértelműen választást, akkor a legkisebb sorszámú megoldott feladattól indulva, a jó választás szabályai alapján emelkedő számsorrendben kell a feladatokat értékelni. Azaz, ha elkezdtétek a 13. és a 14. feladatot is (és nem egyértelmű, melyiket akartátok kiválasztani, mert például nem húztátok át egyiket sem), emellett megírtátok a 16. feladatot, akkor 13. és a 16. feladatot fogják pontozni, akkor is, ha adott esetben a 14. feladathoz többet vagy jobbat írtatok. 

A törirettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok: 

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés