50 ponttal kevesebb: nem mindig jár pluszpont az emelt szintű érettségiért Érettségi-felvételi
Eduline

50 ponttal kevesebb: nem mindig jár pluszpont az emelt szintű érettségiért

Fontos, hogy nem mindenkinek jelent automatikusan plusz pontot az emelt szintű érettségi. Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek, hogy megkaphassátok az 50 pontot.

Két feltételnek is teljesülnie kell egyszerre azért, hogy pluszpontot érjen az érettségi.

Az egyik, hogy az emelt szintű érettségiért akkor kaphattok 50 többletpontot, ha legalább 45%-os eredményt értek el a vizsgán. Illetve nagyon fontos, hogy csak abban az esetben jár a többletpont, amennyiben – részben – annak az eredményéből történik az érettségi pontok kiszámítása.

Ez mit jelent pontosan? Például, ha orvosi szakra jelentkeztek és ott a biológia vagy a kémia, vagy a matek számít, de ti tesiből tesztek emelt szintű vizsgát, akkor abból nem számolható érettségi pont, így többletpont sem jár érte. Azt, hogy pontosan milyen vizsgákat kérnek az egyes szakokon, itt nézhetitek meg.

Vizsgánkként egyébként 50 pontot kaphattok, két emelt szintű érettségivel összesen 100 többletpontot szerezhettek - ez a maximum. Ha ennél esetleg több emelt szintű vizsgátok van, akkor sem jár érte több pont.

A 2021-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.